Canvi climàtic: més, i més preocupants, informes, dades, …(cap a París 2015 – 1)

17 febr.

Mai havia vist una expectació semblant davant d’una reunió que s’ha de celebrar d’aquí a dos anys! Efectivament, del 2 al 13 de desembre del 2015 tindrà lloc a París la COP 21 (la 21 reunió de la Conferència de les Parts signants de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic – UNFCCC).

És ben sabut també que en aquesta reunió la comunitat internacional hauria d’aprovar els nous objectius i instruments per, definitivament, lluitar seriosament contra el canvi climàtic. He escrit sovint sobre el tema i segueixo molt preocupat (per dir-ho suau) pel que crec que serà un nou fracàs com el de Copenhaguen 2009. Potser per això ja hi vull començar a escriure a partir d’ara i sumar-me, humilment, a l’allau d’iniciatives de tot tipus que intenten capgirar aquesta estesa pessimista previsió.

Avui ho faré subratllant-ne tres aspectes: primer el de determinats fòrums que ja han tingut lloc o hi tindran durant aquest 2014 i que donen una primera mesura de la importància que tothom sembla donar al tema; segon el tema de les diverses darreres dades més significatives sobre el tema en qüestió; tercer, i contrastant clarament amb les dues perspectives anteriors, la de com la majoria de governs dels estats importants del món no solament no semblen posar-se a l’alçada política de la reunió del 2015, sinó que, al contrari, continuen mirant els seus interessos -com si el tema no anés per ells- i fins i tot continuen incrementen polítiques nacionals concretes que empitjoren, des de diversos punts de vista, les arrels del problema que tenim!

 

Del Fòrum de Davos a l’AG de les NNUU 

No fa gaires dies que l’any ha començat amb la cita habitual del Fòrum Econòmic de Davos (poc sospitós de catastrofista; aquella paraula que tant s’ha utilitzat i s’utilitza per desacreditar la preocupació pel tema). Com és habitual allà, també s’hi ha presentat l’informe anual “Globals Risks Report 2014” que podeu trobar a:

http://reports.weforum.org/global-risks-2014/

i del que només en vull extreure la següent cita textual (les negretes són meves i gairebé ho diuen tot, si hom té en compte qui ho diu) de la pàgina 9:

“The risks considered high impact and high likelihood are mostly environmental and economic in nature: greater incidence of extreme weather events, failure of climate change mitigation and adaptation, water crises, severe income disparity, structurally high unemployment and underemployment and fiscal crises in key economies”.

D’altra banda, aquest 2014, durant els dies d’apertura de la sessió 69 de l’Assemblea General de les NNUU (com sempre el setembre a Nova York), a la qual solen assistir-hi nombrosos caps d’estat i de govern del món, se celebrarà, en principi el dia 23 de setembre, una Cimera extraordinària sobre el Canvi Climàtic, hostejada pel SG de les NNUU: “Intended to be a key moment for raising ambition and political will en route to COP 21 in Paris in December 2015”.

D’això em podem estar ben segurs: de trobades, informes, etc. no en faltaran! De vegades ens caldrà però veure-hi clar davant de tanta “llum”!

 

L’informe de l’Organització Mundial de la Metereologia, OMM-WMO, i algunes “senyals vitals” del Worldwatch Institute, WI

Una nota de premsa del passat 5 de febrer de la WMO, en relació a un dels seus informes, m’ha cridat especialment l’atenció i en transcriuré, sempre textualment avui, algunes afirmacions que em semblen especialment significatives i que serien, sens dubte, justificatives del qualificatiu d’alt risc de l’informe de Davos.

“El 2013 entre els 10 anys més càlids registrats” -des de que es tenen mesures reals de temperatures: l’any 1850 en tots els casos-.”Empatat amb l’any 2007 com a sisè any més calorós.”

“13 dels 14 anys més calorosos ho han sigut durant el segle XXI. Els anys més calents han estat el 2010 i el 2005. L’altre any més calorós és el 1998 on hi va haver un excepcionalment fort any  del “niño”.

“Ni el “niño” ni la “niña” -conductors principals de la variabilitat climàtica natural- van ser presents l’any 2013, la qual cosa el transforma en el quart any més calorós, quan no hi ha els mencionats fenòmens, des del 1850″.

Ja ningú amb dos dits de front posa en dubte que tot aquest escalfament és degut a l’efecte hivernacle que es manifesta pel continuat creixement de la concentració del CO2 (i altres gasos d’efecte hivernacle)  a la nostra atmosfera. En aquest sentit “les senyals vitals” del WI del passat 27 de novembre diuen, també textualment,:

“Primarily as a result of fossil fuel combustion as well as deforestation and land use change, the mean atmospheric concentration of CO2 stood at approximately 393.9 parts per million (ppm) in 2012, an increase of more than 40 percent since 1750 and of 24 percent since the Scripps Institution of Oceanography began keeping records in 1959; the Institution’s initial 2013 average from January through September is 396.2 ppm (See Figure 3. -adjunta a continuació-). Scientists have suggested that the CO2 concentration will need to be reduced to at least 350 ppm if we hope to maintain a climate similar to that which has supported human civilization to date. Atmospheric CO2 concentration increased by 2.2 ppm in 2012 alone, which exceeds the average annual increase over the past 10 years.”

Capturaco2

Haurem d’esperar encara fins a l’estiu per tal de tenir la tercera part del cinquè informe de valoració (AR5 – Assessment Report 5)) de l’IPCC perquè totes aquestes dades i informacions acabin d’engranar-se i, sense cap mena de dubte, donin la pitjor fotografia que hàgim tingut mai del conjunt de la problemàtica del canvi climàtic.

Tot això, en teoria, per esclafar els motors de la negociació que hauria d’acabar a París a finals del 2015.

 

I mentre tant que fan els governs dels estats del món? A la llum del World Energy Outlook 2013 del passat mes de novembre!

Doncs bé, segons aquest informe de l’IEA (Agència Internacional de l’Energia), que incorpora totes les mesures que els governs del món han anunciat en matèria d’energia i mitigació del canvi climàtic , en una perspectiva 2035 el petroli seguirà fluint de manera creixent per alimentar l’augment esperat del consum que superarà els 101 milions de barrils diaris per l’any mencionat (havent crescut per tant en uns 12 milions de barrils diaris).  Aquest consum es concentrarà molt principalment en el transport i la petroquímica. Tot l’augment esperat de l’extracció de cru provindrà dels jaciments no convencionals: petroli extra pesat, sorres asfàltiques, plataformes submarines, etc. El petroli convencional, el qual ha alimentat el creixement econòmic durant el darrer segle, i passat ja el “peak oil i la meseta corresponent”, continuarà el seu declivi i podrà oferir, com a màxim, 65 milions de barrils diaris. El cost del cru per aquella data es situarà al voltant dels 128 dòlars per barril, que es el que farà viable l’explotació dels jaciments no convencionals. Sobretot, i aquí ve potser el més important de tot, això serà possible perquè els governs del món continuaran subsidiant la producció de petroli, que l’any 2012, va suposar uns 544.000 milions de dòlars (5 vegades més que el total de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament en el món – el famós 0,7%). Escandalós.

Vegeu: http://www.worldenergyoutlook.org/publications/weo-2013/

Mentre tant els subsidis per a la producció d’energia renovable neta, com els propis objectius concrets de tants per cents volguts de les mateixes, baixen, fins i tot, a la UE, fins ara la capdavantera en aquestes polítiques.

Així, d’un vector energètic mundial en el que el 82% de l’energia primària és de combustibles fòssils (com des de fa 25 anys), d’acord amb aquest informe, per l’any 2035 només podem esperar que aquest percentatge catastròfic vagi al 75%.

No sembla pas que res vagi per un bon camí!

Xerca; 17 de febrer de 2014

Una resposta per a “Canvi climàtic: més, i més preocupants, informes, dades, …(cap a París 2015 – 1)”

  1. JJ de Felipe 17/02/2014 a 4:42 PM #

    Anem molt pitjor del que esperàvem va 10 anys!!
    Som uns bons rucs; demano perdó a l’espècie animal

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: