L’agenda internacional del 2014 és diu: 2015!

10 febr.

Naturalment una cosa és l’agenda “prevista” i l’altra el que sigui la realitat que ens toqui viure durant el 2014. Però si la realitat tingués alguna cosa que veure amb l’agenda coneguda, es podria dir que l’agenda política internacional del 2014 és, gran part d’ella, preparar tot allò que s’hauria de decidir, que estaria previst que es decidís,  durant el 2015.

El sistema decimal és el que és però, potser després de l’any 2000, sembla que les coses importants hagin de passar en anys que marquen canvis de lustres o de dècades (2015, 2020, …). Serà que costa tant prendre decisions que, a manca de capacitats, hi posem artilleria estètica i, sobretot, bateries inesgotables de reunions preparatòries.

Bé, disquisicions inútils a banda, que passarà i/o hauria de passar el 2015 que justifiqui que pràcticament estiguem preveient dedicar tot el 2014 per preparar-ho?

 

L’any 2015 i els nous objectius del desenvolupament, del desenvolupament sostenible i de la lluita contra el canvi climàtic.

Deu n’hi do!  Si fos així, realment hauria estat útil tota la quantitat d’energia humana que el sistema internacional haurà esmerçat, no només aquest 2014, sinó tot el que porten ja de lustre, en ser capaç de prendre les decisions necessàries.

 

  1. Sobre el canvi climàtic.

L’any 2015 a París, probablement del 2 al 13 de desembre, hi haurà la reunió COP 21 (reunió número 21 de la Conferència de les parts signants del tractat del 1992) de la Convenció Marc de les NNUU sobre el Canvi Climàtic. El marc de treball és la Plataforma de Durban, aprovada a la COP 18, amb dos articles que cito textualment perquè són un insult a la suposada intel·ligència humana:

2. Also decides to launch a process to develop a  protocol, another legal instrument or a legal outcome under the Convention applicable to all Parties, through a subsidiary body under the Convention hereby established and to be known as the Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action;

 4. Decides that the Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action shall complete its work as early as possible but no later than 2015 in order to adopt this protocol, legal instrument or legal outcome at the twenty-first session of the Conference of the Parties and for it to come into effect and be implemented from 2020!

Tindrem doncs el segon Copenhaguen, el segon intent si voleu, del segle XXI de prendre les decisions que tothom diu estar d’acord en que s’han de prendre però que, precisament, no hi ha manera de prendre i que a la llum dels dos articles transcrits es fa molt difícil d’imaginar que es puguin prendre.

Però bé, si més no, seguirem dedicant hores i hores de reunions a preparar-nos per intentar-ho. El pas intermedi principal, aquest 2014, serà a Lima, amb la reunió de la COP 20 del, probablement, 3 al 14 de desembre.

 

  1. Sobre els nous ODM (Objectius de desenvolupament del Mil·lenni) i sobre els ODS (Objectius de desenvolupament sostenible)

Els ODM aprovats a la Cimera del Mil·lenni de l’any 2000 i que s’haurien d’haver assolit, precisament, el famós 2015, necessiten, està clar, d’una definició de continuïtat que si més no -com a mínim- defineixi un altre any d’acompliment (el 2030?) -perquè ja fa temps que sabem que no s’acompliran pel 2015-, una revisió i possible ampliació dels objectius en si mateixos i, sobretot, de les seves metes concretes i de les maneres d’assolir-les.

Les NNUU porten gairebé dels 2010 parlant més dels nous ODMs que s’hauran d’aprovar el 2015, que no pas de com realment acomplir els actuals aquest mateix 2015 que és el que hauria de passar però que no passarà.

Però el concepte d’ODMs ha agradat al sistema de NNUU i m’atreviria a dir que a la comunitat humana internacional en general. Això ha estat fins a tal punt així, que a Rio+20, a la Cimera sobre el Desenvolupament Sostenible celebrada a Rio a mitjans del 2012, es van aprovar uns articles que deien (cito també textualment):

245. Recalcamos que los Objetivos de Desarrollo del Milenio son una herramienta útil para centrarse en la consecución de logros concretos de desarrollo como parte de una concepción y un marco amplios del desarrollo que rijan las actividades de las Naciones Unidas al respecto, el establecimiento de prioridades nacionales y la movilización de las partes interesadas y los recursos en favor de objetivos comunes. Por tanto, seguimos firmemente comprometidos con su consecución plena y oportuna.

246. Reconocemos que la formulación de objetivos también podría ser útil para la puesta en marcha de medidas concretas y coherentes sobre el desarrollo sostenible. Reconocemos también la importancia y la utilidad de un conjunto de objetivos de desarrollo sostenible, basados en el Programa 21 y el Plan de Aplicación de las Decisiones de Johannesburgo, que respeten plenamente todos los Principios de Río, teniendo en cuenta las diferentes circunstancias, capacidad y prioridades nacionales, se ajusten al derecho internacional, se basen en compromisos ya contraídos y contribuyan a la plena aplicación de los resultados de todas las grandes cumbres en las esferas económica, social y ambiental, incluido el presente documento final. Los objetivos deben guardar relación con las tres dimensiones del desarrollo sostenible y sus interrelaciones e incorporarlas de forma equilibrada, y deben ser coherentes con la agenda de las Naciones Unidas para el desarrollo con posterioridad a 2015, e integrarse en esta, lo cual contribuiría al logro del desarrollo sostenible e impulsaría la labor conexa y la integración del desarrollo sostenible en el sistema de las Naciones Unidas en su conjunto.

Doncs bé ja tenim a NNUU immersa en un dels “cronogrames” més complicats de dur a terme i de seguir, ja no per un ser humà sol, sinó per a tota una comunitat internacional que, m’atreviria a pronosticar que, en aquests moments, ja sofreix un síndrome d’Estocolm relatiu als temes dels objectius de l’agenda post 2015 de NNUU.

Compartiré amb l’hipotètic possible lector el cronograma en qüestió tot imaginant que la possible energia simbiòtica establerta ens permeti a tots plegats entendre’l una mica millor. (En aquest cas la figura esta adaptada per una associació concreta -anomenada NCN- que es vol auto veure dins del cronograma; si recollim aquesta figura és perquè dona idea de la línia de temps prevista en una imatge petita!) 

timeline 2015

 

Aquest blog i la pàgina de l’agenda multilateral del 2014 (i ja gairebé del 2015)

Tot i que menys cuidada i encara menys completa que el que a mi m’agradaria, aquesta vegada si que he estat capaç de dedicar un cert temps a la pàgina d’agenda d’aquest blog. Per a mi mateix, com a mínim, en aquest cas era una mena de necessitat imprescindible per tal de no perdre’m, simplement, a l’atapeït i complicat calendari de fets que s’aniran esdevenint en dos anys que són de preveure com a frenètics.

 

Xerca; 10 de febrer del 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: