Els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible es van gestant!

24 febr.

El resultat de la Cimera de NNUU sobre Desenvolupament Sostenible 2012, o Rio+20, celebrada a Rio de Janeiro el juny d’aquell any, és un document important (que alguna vegada vaig qualificar com la primera agenda política seriosa del segle XXI), que ja s’ha anat desenvolupant (de vegades amb molt poca fortuna, com és el cas del Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre El Desenvolupament Sostenible -ja ho vàrem comentar) i que es continua desenvolupant en els seus diferents aspectes.

Fa pocs dies, durant aquest mateix mes de febrer, s’ha acabat una primera etapa de treball en la direcció de formulació d’uns Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODSs) que, entre altres coses, han de formar part de l’agenda post 2015 de NNUU.

La decisió de Rio+20 es pren quan el procés per dotar-se d’uns nous Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODMs) està engegat dins de l’organització. En la mesura que s’ha anat apropant el 2015 i que és ben sabut que, en una part molt important, aquells objectius definits l’any 2000, i que s’haurien d’assolir el 2015, no s’assoliran pas, es tractava de definir com es continuava el camí en el post 2015.

És obvi i natural: simplement perquè una possible dicotomia entre “desenvolupament” i “desenvolupament sostenible” no aguanta, ni 1min, cap reflexió mínimament rigorosa, que els dos processos es cavalcarien i que ja es veuria com s’anava relacionant tot plegat.

El procés caps els nous ODMs va quedar en estat d’espera el setembre de l’any passat 

La darrera vegada que s’ha parlat oficialment de l’agenda post 2015 a nivell d’ODMs va ser en el context de les reunions que tenen lloc en el període d’apertura, setembre 2013 en aquest cas, de l’actual sessió, la 68, de l’Assemblea General de les NNUU.

Venia precedit de la creació d’òrgans de treball sobre el tema que, principalment, van promoure, durant el període 2012-13, consultes a tots els nivells: regionals, nacionals, subnacionals, locals i, en general, multistakeholders.

No es pot dir que, en aquests moments, hi hagi cap document que resumeixi aquell procés  o que, fins i tot, plantegi alguna proposta concreta a algun nivell. En un informe A/68/202/ del 26 de juliol del 2013, el SG de les NNUU ja afirmava el següent que, des del meu punt de vista, deixa clar de forma implícita el perquè de l’actual “stand by”:

  1. La feina que vàrem començar amb els ODMs necessita ser acabada. Necessitarem una acurada atenció per fer la transició a una agenda que englobi les tres dimensions del desenvolupament sostenible que asseguri que l’eradicació de la pobresa és la primera prioritat i que l’extrema pobresa s’ha d’acabar en aquesta generació.

Creació d’un Grup de Treball Obert, OWG, de l’AG sobre els ODSs

El propi document de Rio+20 ja determinava la creació d’aquest grup que fou efectiva a començaments del mateix 2013 (el solapament entre els dos processos “post 2015” no es podia fer més palès) i que, aquest febrer del 2014 ha acabat una primera fase del seu treball després de, principalment, 8 reunions d’un anomenat caràcter “stocktaking”, que podríem traduir com de balanç o inventari dels diferents temes que s’hi han tractat.

Les 8 reunions s’han dedicat, respectivament, als següents temes:

  1. Conceptualització dels ODSs
  2. Eradicació de la pobresa i desenvolupament sostenible. Diferents temes transversals. Pla de treball
  3. a) Seguretat alimentària i nutrició, agricultura sostenible, desertificació, degradació del sòl i sequera; b) aigua i sanejament
  4. a) Lloc de treball decent per a tothom, protecció social, joventut, educació i cultura; b) salut i dinàmica poblacional
  5. a) Creixement econòmic sostingut i inclusiu; qüestions de política macroeconòmica (incloent comerç internacional, sistema financer internacional i sostenibilitat del deute extern), desenvolupament d’infraestructures i industrialització; b) energia
  6. a) Mitjans d’implementació (ciència i tecnologia, compartir el coneixement i capacity building (capacitació); b) partnership (associacionisme) global per assolir el desenvolupament sostenible; c) necessitats de països en situacions especials (Àfrica, LDC, SIDS); d) drets humans, el dret al desenvolupament, i el governament global
  7. a) Ciutats i assentaments humans sostenibles, transport sostenible; b) consum i producció sostenible (incloent químics i residus); c) canvi climàtic i reducció de riscos de desastres
  8. a) Oceans i mars, boscos i biodiversitat; b) promoure l’equitat, incloent l’equitat social, equitat de gènere i empoderament de les dones; c) prevenció de conflictes, construcció de la pau en els post conflictes i promoció d’una pau durable, dret i governament.

Hom pot trobar el document resultant d’aquestes reunions, i molt altra informació relativa a tots els temes de desenvolupament sostenible després de Rio+20, a:

http://sustainabledevelopment.un.org/index.html

Avui deixarem el tema aquí només afirmant que, òbviament, amb aquest joc de temes sobre la taula, no n’hi ha cap dels actuals ODMs que no hi quedi inclòs i que, per tant, tot sembla indicar que l’agenda post 2015 serà la d’uns ODSs que ho englobin tot!

Finançament per al Desenvolupament Sostenible

En paral·lel a aquest procés n’ha començat un altre previst també per Rio+20 que és el relacionat amb el “Finançament per al Desenvolupament Sostenible” que, actualment, esta en estudi per part d’un comitè d’experts de les NNUU, dins d’un procés intergovernamental sota el paraigua, també, de l’AG de les NNUU.

És d’observar que si abans hem parlat de que no hi havia dicotomia possible entre “desenvolupament” i desenvolupament sostenible” és obvi que tampoc ni pot haver entre “Finançament per al desenvolupament, FfD” i “Finançament per al Desenvolupament Sostenible, FfSD”.

Com s’anirà fent convergir el procés post 2015?

Si el 2013 hi va haver un fort treball al voltant de possibles (o no) nous ODMs que va ser informat a l’AG de les NNUU, aquest 2014 passarà el mateix (encara no se sap ben bé com acabarà enguany aquest procés) amb els ODSs.

En el període del setembre del 2014 al 2015 tot sembla indicar que es visqui un procés unitari de preparació d’una Cimera Global sobre l’agenda post 2015 que podria tenir lloc en el període d’apertura de la 70 sessió de l’AG de les NNUU.

CapturaOWG

Xerca; 24 de febrer de 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: