Nova valoració quantitativa de l’escàndol dels Paradisos Fiscals

5 nov.

Fa gairebé un any exacte, el 24 d’octubre de 2011, publicava un post en aquest blog

http://wp.me/p1IaoC-4F

que duia per nom “Dades sobre la boira financera especulativa”.

Doncs bé, el passat mes de juliol, en el si d’una de les xarxes d’ONGs internacionals més series sobre les qüestions fiscals al món: Tax Justice Network  

http://www.taxjustice.net/cms/front_content.php?idcat=2

ha vist la llum un nou estudi sobre la valoració quantitativa dels números relatius als paradisos fiscals

http://tjn-usa.org/storage/documents/Price_of_Offshore_Revisited_72612.docx

Si fa un any jo no donava, precisament, cap dada sobre aquest concepte, és perquè llavors les dades que trobava em semblaven poc seriosos i, sobretot, no em quadràvem amb el conjunt de macro dades econòmiques mundials que jo donava en aquell post i de les quals, en termes generals, estic prou convençut de la seva veracitat.

Doncs bé, justament, aquesta nova estimació (molt ben argumentada en l’estudi mencionat) posa un nou número en la palestra del gran escàndol mundial que pesa sobre tot el món financer internacional.

Entre 21 i 32 milions de milions de $ (bilions per nosaltres; trilions pel món anglosaxó), és a dir:

32.000.000.000.000$

es considera, d’acord  amb aquest estudi, que estan “dipositats o invertits” en més de 80 llocs paradisos fiscals o jurisdiccions offshore (extraterritorials) en l’argot financer!

El entre 21 i 32 es considerat com a fluctuació, doncs a diferència d’aquella idea antiquada dels bancs de Suïssa en els que hom guardava fraudulentament els seus “enciams”, ara la majoria de diners en els paradisos fiscals estan en moviment continu i són la base de les operacions financeres especulatives que ja vàrem valorar en el post referit! De fet aquests “llocs offshore” estan ja molt més a la “boira financera” que en un lloc físic o territorial concret.

El lector mateix pot contextualitzar aquesta dada en el context d’aquelles dades publicades fa un any aquí mateix. Per si li fa mandra, li faré notar, només, que la dada explicitada equival, en ordre de magnitud, a la meitat del PIB (Producte Interior Brut) de l’economia mundial! En termes financers doncs, la meitat equivalent a la riquesa (en bens i serveis) que es produeix actualment en el món en un any, esta dipositada o, potser millor dit, es mou en el si d’aquesta boira financera, lliure de cap impost.

L’autor de l’informe destaca altres aspectes relatius a les seves estimacions que de ser correctes apunten clarament (a coses que de fet ja tothom dona per reals): a) la iniquitat financera en el món s’incrementa dia rere dia, doncs aquests diners no es caracteritzen pas per estar distribuïts entre moltes persones ; b) molts països amb problemes de deute pública (mal anomenada perquè de fet de pública normalment en té molt poc) de fet no en tindrien si els propietaris d’aquests actius financers estiguessin legalment ubicats i paguessin els seus impostos; c) la manca de capacitat i/o voluntat política del estats de actuar d’una vegada sobre aquest món virtual i merament especulatiu és, en sentit històric, del tot incomprensible .

En relació a la darrera afirmació, com que sempre ho cito, avui em sembla adequat recollir-ho explícitament aquí; en el pla d’acció aprovat a la segona reunió del G20 (Londres, abril del 2009) es deia textualment:

1.To this end we are implementing the Action Plan agreed at our last meeting, as set out in the attached progress report. We have today also issued a Declaration, Strengthening the Financial System. In particular we agree:

  • to extend regulation and oversight to all systemically important financial institutions, instruments and markets. This will include, for the first time, systemically important hedge funds;
  • to take action against non-cooperative jurisdictions, including tax havens. We stand ready to deploy sanctions to protect our public finances and financial systems. The era of banking secrecy is over. We note that the OECD has today published a list of countries assessed by the Global Forum against the international standard for exchange of tax information;
  • […]

Xerca; 5 de novembre de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: