Segons el Panel sobre Sostenibilitat Global, Rio+20 ha d’apostar per més resiliència (deu n’hi do)!

6 febr.

En el procés cap a Rio+20 hi havia una mena d’intent de guiatge paral·lel, molt usual també en les dinàmiques de NNUU. Es tractava d’un Panel d’Alt Nivell del Secretari General sobre, en aquest cas, Sostenibilitat Global. L’han format persones eminents, adequadament “balancejades” per tal de ser “representatives” dels diferents pensaments i visions de suposats lideratges mundials. En teniu tota la informació a:

http://www.un.org/wcm/content/site/climatechange/pages/gsp

Estava previst que aquest Panel emetés el seu informe bastant abans de que es fes públic el Draft 0 del possible document final de Rio+20. Sembla ser que la gran dificultat per arribar a consensos l’ha retardat. Emperò, el retard en el temps no l’ha fet pas guanyar en cap altra cosa.

Amb el títol de “Resiliència de les persones, resiliència del planeta; un futur digne d’escollir”, l’informe s’ha fet públic el passat 31 de gener i ens dona claus  importants per entendre millor que “El futur que volem”, d’acord amb el títol del Draft 0 del possible document final de Rio+20, es ben poca cosa i, per tant, em nego a acceptar que sigui digne d’escollir.

Tot plegat sembla que hàgim tirat la tovallola. I que ho confiem tot a la paraula de moda, a la resiliència (capacitat d’adaptació, de suportar, etc.) de les persones i del planeta. 

La visió del panel

La mirada i l’aposta visionària per un futur que hagi afrontat realment els grans i greus desafiaments plantejats, ja no pot ser fruit del consens. Si com observa el propi panel:

“La població mundial creix de 7 a gairebé 9 mili milions per al 2040, el nombre de consumidors de classe mitjana augmenta cap els 3 mil milions d’aquí a 20 anys, la demanda de recursos creixerà exponencialment. Per al 2030, el món necessitarà com a mínim un 50% més d’aliments, un 45% més d’energia i un 30% més d’aigua  – tot a l’hora quan les lligadures ambientals estan aixecant nous límits a l’oferta”

llavors, no si val en fer equilibris polítics en els que tothom pugui acabar estant-hi d’acord. I si realment es creu que “l’actual model de desenvolupament global és insostenible”, i que el que ha passat fins ara és que “no hi hagut voluntat política” i que “el desenvolupament sostenible no s’ha posat en pràctica”, llavors no és acceptable contemporitzar amb tot plegat i apostar per “una nova política econòmica per al desenvolupament sostenible” i, gairebé, quedar-se aquí repetint propostes, conceptes, idees, etc. del tot sentits i coneguts i, per tant, ben rovellats ja.

I si, a més a més, les conclusions de la visió porten a parlar, com a grans idees, d’un “creixement sostenible”  i/o d’un “creixement verd”, llavors, la meva desesperança s’incrementa notablement.

Desesperança que no pot entendre una frase, suposadament visionària, com aquesta gairebé final: “Totes les grans consecucions en la història de la humanitat han començat per una visió abans d’esdevenir una realitat. La visió de la sostenibilitat global, produint a la vegada unes persones resilients i un planeta resilient, no és diferent”.

La Resiliència o la renuncia a canviar apostant per adaptar-nos

Aquesta és, al meu entendre, l’aposta -la terrible i ben equivocada aposta- que hi darrera la visió del panel i, en general, de l’establishment planetari.

No sabem i/o no volem canviar els nostres paradigmes (fonamentalment el del creixement econòmic) i, per tant, hem d’encaminar les nostres capacitats cap a l’adaptació.

Ja fa temps que ho veiem, ho sentim, en les negociacions sobre el canvi climàtic. Estem parlant i invertint més diners en veure com ens adaptarem als efectes del canvi climàtic que no pas en aturar-lo.

I segons l’informe que aquest Panel ha elevat al SG de les NNUU, i el Draft 0 del possible document final de Rio+20, anem, en tots els viaranys, en la mateixa, i ben suïcida, direcció.

Algunes “grans” propostes comunes dels documents “El futur que volem -draft 0-” i “El futur digne d’escollir” -del panel- . I una consideració òbvia personal final

És ben cert que algun bon exemple val més que moltes paraules.

1. Objectius per al Desenvolupament Sostenible

Ambdós documents proposen elaborar uns “Objectius per al Desenvolupament Sostenible” tot emulant, es suposa, l’èxit extraordinari! dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Home! Dona! Com a mínim, si es que tingués algun sentit, potser haguessin pogut aprofitar Rio+20 per definir-los, treballar-los, proposar-los, etc. Doncs no, el que farem serà proposar que es proposin!

2. Índex de Desenvolupament Sostenible

La proposta és més vella que l’anar a peu!  Se segueix plantejant com una necessitat alternativa o complementària al PIB.

Deixi’m acabar aquestes reflexions amb una consideració òbvia sobre aquest tema de l’índex. De fet, el millor Índex de desenvolupament Sostenible és el propi PIB. Si el PIB mundial continua creixent cada cop som més insostenibles. Quan el PIB mundial comenci a decréixer estarem, per fi, canviant de rumb cap a la sostenibilitat. Cal fer notar aquí que estem parlant del PIB mundial. Hi ha molts llocs del planeta on el PIB ha de continuar creixent durant temps (amb les tecnologies més sostenibles possibles i amb el menor impacte ambiental possible) mentre que a altres llocs del món el PIB ha de començar a decréixer, de manera que, globalment, la petjada ecològica del planeta equivalgui a, només, un planeta terra (actualment sabem que equival a dos planetes i mig). I tot plegat de tal manera que el PIB/càpita mundial es vagi equilibrant més i més arreu del món, tot dibuixant un món més equitatiu i, per tant, inclusiu (una altra de les condicions de la pretesa sostenibilitat, en aquest cas social.) 

Xerca; 6 de febrer de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: