El 2015: l’any en el que el món hauria de canviar de rumb! Nous Objectius de Desenvolupament Sostenible i nou instrument de lluita contra el Canvi Climàtic?

26 gen.

El 2015

Ja el tenim aquí! La màgia de l’evolució del temps i dels números l’ha senyalat com a singular. L’any 15 d’un nou segle, del segle XXI, hauria de perfilar ja, seriosa i rigorosament, algunes característiques significatives del que hauria de ser el futur de la humanitat al planeta terra.

De moment però, i si això és així, l’any nou s’ha estrenat amb molta i molt dolorosa sang humana; no és precisament un bon presagi! A Nigèria amb una matança de més de 2000 humans. A París amb una matança de 20 humans. Etc. Totes elles horribles i sense sentit de cap mena. Amb les seves “interpretacions polítiques”, com sempre; però com sempre interpretacions ben contradictòries i que ens tornen a fer pensar i “donar més voltes sobre guerres d’Iraq, 11Ss i 11Ms, revolucions àrabs i enquistaments cancerígens diversos a l’orient mitjà i a algunes antigues repúbliques soviètiques”. La pau, la seguretat, els drets humans (entesos en els més amplis dels seus sentits i de les seves assumpcions) i la justícia al món tornen a estar més en entredit que mai (com a mínim, des de la 2a guerra mundial).

En aquest context, i per no citar avui també com a part de tal context els temes de les crisis financeres i econòmiques que, entre moltes coses, venen dibuixant els majors desequilibris i iniquitats que hom pugui recordar en les èpoques modernes, la política internacional multilateral -però també els seus valors- que segueixen intentar liderar unes NNUU que, precisament, aquest 2015 compliran el juny els seus 70 anys de vida, es planteja una agenda política per l’any 2015 que és de les més importants que hàgim tingut mai sobre la taula.

Els darrers posts del 2014 d’aquest blog parlaven ja de tots els seus ingredients:

 • Una nova agenda de desenvolupament post 2015
  • Una nova agenda de Finançament per al Desenvolupament
 • Un nou instrument polític que permeti, definitivament, una lluita dramàtica però efectiva contra el canvi climàtic.

Recordem-ne només, avui, els calendaris de treball, les pàgines webs i els punts més conflictius que caldrà resoldre en cada cas.

 

A.- L’agenda del desenvolupament post 2015 amb uns nous Objectius de Desenvolupament Sostenible

La web central per seguir el procés, en la qual trobarem des dels documents fonamentals fins el calendari precís de negociacions, és:

https://sustainabledevelopment.un.org/index.html

Pel que fa al calendari de negociacions trobem reunions de negociació intergovernamental a NY totes les penúltimes setmanes de cada més de l’any (des de gener fins a juliol; el juliol les dues darreres setmanes).

I la cita clau final la tenim ben programada, de fa dies, en una cimera extraordinària del 25 al 27 de setembre, sempre a NY, i formant part destacada de les activitats del mes que coincidiran amb l’apertura de la sessió 70 de l’AG de les NNUU.

Sembla que molta feina estigui feta, sobretot perquè ningú sembla voler tocar la llista de nous ODSs a que va arribar un grup de treball específic, creat per acord de la Cimera Rio+20, i que hom pot trobar a:

https://sustainabledevelopment.un.org/sdgsproposal

El punt més polèmic als nivells més paradigmàtics, i que sortirà de fet, amb aquesta mateix qualificatiu, en totes les altres peces de l’agenda de l’any, és seguir considerant el creixement econòmic primer, com a objectiu en si mateix i, segon, com a condició sense la qual seguim sense atrevir-nos a voler concebre l’assoliment dels altres objectius realment finalistes i importants: humans, socials i ambientals.

 

B.- L’agenda del Finançament per al Desenvolupament

El lloc web de la 3a Cimera de les NNUU sobre el Finançament per al Desenvolupament és:

http://www.un.org/esa/ffd/overview/third-conference-ffd.html

On també hi podrem trobar antecedents, documents fonamentals i calendaris de treball abans d’arribar a la Cimera com a tal que es celebrarà a la capital d’Etiòpia, Addis Abeba, del 13 al 16 de juliol d’aquest atapeït 2015.

La convocatòria d’aquesta Cimera fou una sorpresa -per a mi- tal com també vaig comentar en el seu moment. L’objectiu inicial de la seva convocatòria, no crec que pugui ser un altre que intentar no discutir els temes de finançament en el mateix procés que ha de portar als nous ODSs.

Aquesta en principi hàbil maniobra suposa però obrir l’olla dels trons; i que ben oberta estigui des del meu punt de vista. Acabar convocant-se una 3a Conferència sobre el FfD i revisar i aprofundir en el Consens de Monterrey del 2002, concebut, com a mínim a grans trets, com l’alternativa al neoliberal Consens de Washington, és sempre un repte que cal tornar a afrontar amb ganes i renovades idees i sobretot alternatives.

 

C.- COP 21 de la UNFCCC a París: Un nou instrument per a la lluita contra el canvi climàtic

Aquests primers dies del nou anys no crec que hi hagi hagut ningú “que es presti” que no hagi situat el tema com el fonamental, el més important, el que ho pot hipotecar tot, el que més grans riscos presenta….des del Papa Francesc passant pel Fòrum de Davos no pararíem de citar gent que ja s’hi ha referit en algun d’aquests darrers termes que, no fa pas massa temps, haguessin estat acusats d’apocalíptics.

Com sempre la web de referència segueix sent:

http://unfccc.int/2860.php

I tingueu conte al anar-hi, perquè s’està procedint a una canvi de web de la UNFCCC que, en part, amaga una mica a la clàssica, però que és tot un compendi de la història i l’actualitat de la Convenció Marc de les NNUU sobre el Canvi Climàtic, i per la que no podeu deixar de passar en tant en tant.

De reunions n’hi hauran moltes més però, de moment, les tres fonamentals són les següents (que marquen els grans tempos de la negociació):

 • Del 8 al 13 de febrer propers, reunió a Ginebra de l’ADP 2.8
 • Del 1 al 15 de juny, reunió a Bonn de l’ADP 4 i dels SB (òrgans subsidiaris)
 • Del 30 de novembre a l’11 de Desembre, a París, la COP21
 • L’AG de les NNUU no n’ha volgut quedar al marge, i sigui per bé o per mal, ha convocat un Acte d’Alt Nivell (caps d’estat i/o govern) a NY, el 29 de juny, per tal de seguir de prop l’evolució del treball de la UNFCCC.

Al meu parer hi ha però un momentum fonamental que és el de finals del primer trimestre de l’any, durant el qual les parts de la convenció estan convidades a presentar les seves NDCs (Contribucions nacionalment determinades), a la llum de les quals i sobretot de la seva agregació, i corresponent comparació amb els objectius de mitigació dibuixats clarament per l’Informe de Valoració 5 de l’IPCC, veurem la magnitud de la tragèdia que sens ve a sobre…potser llavors començarem a córrer!

Captura

Xerca; 26 de gener 2015

Una resposta per a “El 2015: l’any en el que el món hauria de canviar de rumb! Nous Objectius de Desenvolupament Sostenible i nou instrument de lluita contra el Canvi Climàtic?”

 1. cipereira 27/01/2015 a 1:10 PM #

  Reblogged this on DESDE OTRA PERSPECTIVA.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: