Ja tenim objectiu!: El món ha d’haver reduït, l’any 2050, d’entre un 41 a un 72%  les seves emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (respecte a les seves emissions del 2010).

3 nov.

La notícia i l’accés als informes

Acabada la reunió de l’IPCC el passat divendres 31 d’octubre, i fets públics els seus resultats el diumenge 2 de Novembre (el dia de difunts, el dia dels morts a tants llocs dels món!; curiós, eh!), des d’ahir, ara si, tots els mitjans de comunicació se’n fa ressò i sembla del tot evident, per agafar un dels centenars de titulars que hom pot trobar-hi, que tothom està d’acord en que:

“El canvi climàtic és el desafiament més gran de la història de la humanitat!

Per posar les coses al seu lloc, de fet la única cosa (que no és pas poca, però) que ha passat aquesta setmana a la reunió de l’IPCC, és que s’ha aprovat (en un exercici -de molt temps i molt treball- de combinació científica i democràtica potser mai viscut a la història de la humanitat) l’anomenat “Informe de Síntesi” (“Synthesis Report”) de l'”Informe de Valoració 5″ (el cinquè de la seva història des de la creació de l’IPCC el 1988)) de l’IPCC: l'”Assesment Report 5″. Les seves sigles en anglès són, per tant,: AR5 SYR.

No és gens difícil d’obtenir. Ben transparentment hom el pot trobar avui a “la home” de la pàgina web de l’IPCC:

http://www.ipcc.ch

des d’on es podrà baixar o bé l’informe complert, o bé (molt recomanable d’entrada) el “Resum per als decisors polítics” (“Summary for policy makers”).

http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/syr/SYR_AR5_SPM.pdf

De moment, això si, només en anglès però segur que ben aviat traduït a les llengües oficials de les NNUU. I qui sap si el CADS o el Departament de Medi Ambient ens en facilitaran, també aviat, una versió en català.

Si no elevo més el to sobre la efemèrides és perquè de fet és un “Informe de Síntesi” de tres informes que han anat sortint durant el darrer any. I, de fet, el seu contingut no és precisament novador en relació als tres informes ja coneguts, encara que inclou elaboracions, explicacions i afegits, fruïts precisament del treball de síntesis que, en si mateix, el transforma llavors també en un informe cabdal: el llibre de capçalera d’aquí a París 2015.

 

El punt clau: Ja tenim objectiu!

A la pàgina SPM-23 tenim la Taula SPM.1 que esta comentada a la pàgina SPM.16. És la taula de les característiques clau dels escenaris recollits i valorats pels informes sobre els possibles camins a seguir per a la mitigació de les emissions, si hom vol realment assolir la fita de que la temperatura a la superfície de la terra no augmenti més enllà dels 2 graus centígrads.

Aquests escenaris, que en l’informe 4 del 2007 n’eren uns quants més i no tant durs, avui s’han reduït de fet a 1 i molt dràstic…..però que és que a part de la insignificança (perquè la realitat històrica de l’evolució de les emissions l’ha fet insignificant) del que es va fer durant el primer (i fins ara únic) període de compromisos del protocol de Kyoto, el món no ha parat d’enviar cada vegada més i més emissions a l’atmosfera.

Per això i encara que soni i sigui molt dur, si hom no vol caure en contemplacions, especulacions, circumstancials i subjuntius (en sabem tant d’això els humans), la noticia avui és que només tenim com a camí possible el que condueix a:

“El món ha d’haver reduït, l’any 2050, d’entre un 41 a un 72%  les seves emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (respecte a les seves emissions del 2010). (I l’any 2100 d’entre un 78 a un 118%)

I això és duríssim perquè en 35 anys requereix, inevitablement, canvis dràstics no només en el model energètic mundial (que òbviament) sinó en el model econòmic mundial directament i, especialment, en el precepte fins ara sagrat i intocable del creixement econòmic capitalista. No hi ha temps de canviar el model energètic tant en profunditat si l’economia ha de continuar creixent als ritmes actuals.

Em sembla que avui, deixant-ho aquí i convidant a llegir diaris i comentaris (que n’hi hauran molts), però sobretot i si és possible, a llegir el AR5 SYR, no toca que jo digui gaire cosa més

 

Captura

 

Xerca; 3 de novembre de 2014

 

Una resposta per a “Ja tenim objectiu!: El món ha d’haver reduït, l’any 2050, d’entre un 41 a un 72%  les seves emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (respecte a les seves emissions del 2010).”

Trackbacks/Pingbacks

  1. esperem massa? | coses que veig: dites, fets i gent que trobo pel camí - 16/11/2014

    […] occidental, que ofereix certes cotes de benestar (cada vegada a menys), es basa en un paradigma, el CREIXEMENT, incompatible amb la sostenibilitat de la vida al nostre planeta, tal com la coneixem fins ara. Clar que això sembla que només interessa als científics que […]

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: