Un “pas” històric per la OMC; quin tipus de “pas” per a la humanitat?

9 des.

Amb un dia d’endarreriment, respecte al previst en el programa però gairebé obligat en les dinàmiques habituals de negociació de l’organització, el dissabte 7 de desembre al matí s’aprovava per consens (no pot ser d’altra manera en el si de la OMC) el que ja és i serà ben conegut com a “Paquet de Balí”!

Ben aviat diversos líders mundials i bastants mitjans de comunicació importants (ben callats tots ells fins aquest moment) han saludat, molt generalitzada i destacadament, la importància i la satisfacció per l’acord assolit.

Com és bastant habitual els diferents sectors d’ONGs més properes al tema s’han situat, en canvi i en general, en posicions força, per no dir molt, crítiques.

 

D’un extrem a l’altre!

Hem pogut llegir titulars i valoracions en que s’afirma que és “el primer acord de la OMC des de la seva creació”. Que és “un acord històric” que, precisament en un moment de debilitat econòmica mundial, implicarà importants creixements de l’economia mundial i creació de molts llocs de treball al món. “La OMC ha entrat en una nova era” segons el representant dels EUA a l’Organització. “La OMC assoleix el primer acord global per liberalitzar el comerç” segons La Vanguardia.   I no acabaríem de titulars en aquesta direcció.

En un to polític “intermedi”, també hem pogut llegir: “el primer acord multilateral assolit en gairebé 20 anys”; “Rousseff destaca al multilateralisme com al guanyador i l’atribueix a l’encert del seu nou Director General brasiler”. Per algunes agències: “l’acord pot beneficiar sobretot als països menys desenvolupats”. Malgrat que segons OXFAM “l’acord tindrà poca repercussió en els països pobres”.

I en l’extrem de les ONGs més crítiques, tant “Via Campesina” com OWINFS (“El nostre món no esta en venta”) les grans transnacionals són les grans guanyadores i, per tant, cal abandonar la OMC i caminar cap a un sistema de Justícia Comercial.

 

Alguna possible conclusió clara?

Des del meu punt de vista alguna si, tot i que caldrà bastant temps per veure com els redactats finals dels diferents temes es vagin assentant i, sobretot, aplicant o no, i quins si i quins no i de quina manera, per treure conclusions en ferm.

Però si que m’atreviria a escriure, creient que cal fer-ho, les següents consideracions, sense reiterar el ja comentat en els anteriors posts (sobretot en el de la setmana passada).

 

  1. El comerç és una de les activitats econòmiques en sentit etimològic real (distribució de recursos per satisfer necessitats humanes) més importants al llarg de la història de la humanitat: des de que els excedents de les primeres produccions agrícoles assentades es comencessin a intercanviar entre els humans. Tant el diner com la banca van néixer lligades a l’activitat comercial. Per tant un acord comercial és sempre quelcom molt important i que afecta significativament a la vida dels humans.

 

  1. La creació de la OMC seguirà marcada (potser sempre) per una creu i una cara. Néixer fora de les NNUU és un error i, efectivament, un intent i una aposta d’empoderar els poderosos. Però esdevenir una organització multilateral i acabar, teòricament, amb negociacions comercials bilaterals o plurilaterals en les que el fort sempre imposa les seves condicions al feble, era i és bo. Per tant necessitada de reformes en profunditat i de refundació en el si de les NNUU si! Però millor que existeixi a que no!

 

  1. És fals que estiguem davant del primer acord de la OMC. El primer i únic acord fins ara era i seguirà sent el de Hong Kong l’any 2005 (amb una revisió acordada, però precisament fallida per la  mala aplicació de l’anterior, el 2008).  I precisament el que ara passin o no coses semblants (incompliments parcials importants per algunes de les parts) és el que, en un futur no massa proper, permetrà qualificar la dimensió real de l’acord de Bali i el nivell d’importància que pugui tenir per “a la humanitat”.

 

  1. Però efectivament, la manera com s’ha treballat i assolit i el nivell jurídic que es pretén que tingui l’acord final, si que permet afirmar que, per a la OMC, és un acord històric. Simplement, però no és pas poc, perquè li dona la vida i el futur propi, com organització, que no estava clar encara que l’acabés tenint. Jo crec que a partir d’ara ja el té definitivament.

 

  1. A qui beneficia realment l’acord? Molt difícil de contestar a curt termini. Tenint en compte el post de la setmana passada m’atreveixo a afirmar que és un equilibri imperfecte i inestable sense guanyadors definitivament clars. Això també seria bo. Si el comerç agrícola mundial és una mica més “net” i esta menys condicionat per dinàmiques de dumping per part dels països “rics”, si els països menys desenvolupats tenen molta més facilitat d’accés (accés realment preferencial) als mercats dels països “rics”, llavors que els països “rics” tinguin més facilitats per entrar els seus productes manufacturats en el “suds” del món, no em sembla un preu alt a pagar.

 

Després de Rio+20, el “Paquet de Balí” és l’acord multilateral més important del segle XXI i el segon sota l’hegemonia política del BRICS

De la mateixa manera que fou Brasil qui va marcar clarament les cartes del final de la Cimera de Rio+20, ara ha estat també un estat del BRIC qui, impensablement fa pocs anys, ha aconseguit imposar un dels punts més importants i també més polèmics i inesperats de l’acord final; en aquest cas, la possibilitat temporal de continuar  subsidiant la producció agrícola de la Índia.

Hores d’ara no estic en condicions de valorar que suposa realment aquest acord. Però el que si que em permet reafirmar, és que cada dia més l’hegemonia de les negociacions polítiques en el món esta en mans del BRICS i, principalment, de Brasil i la Índia.

I això és tant important com tot lo important que puguin ser moltes de les coses comentades en aquest post d’avui. Brasil i la Índia són economies clarament emergents i, per tant, dia que passa, més importants en el món però, en canvi, es mantenen com a països al capdavant (normalment) dels interessos dels països en desenvolupament i menys desenvolupats. Aquest fet té conseqüències encara imprevisibles sobre l’evolució de moltes claus de la política internacional.  

images

 

Xerca; 9 de desembre de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: