Les negociacions sobre canvi climàtic: “Pèrdues i Danys”

25 nov.

Amb sessions finals cada vegada més teatrals (quan en aquesta ocasió, la de la COP 19 de Varsòvia 2013, potser no tenien més justificació que la dels hàbits mal adquirits), les dues setmanes anuals finals de negociacions sobre el canvi climàtic venen incrementat, cada vegada més, el seu caràcter de guerres de uns contra els altres (en general “món pobre” contra “món ric” però amb moltes variants i matisos) i de desgast i cansament de tothom, que només semblen tenir per objectiu i/o resultat acabar deixant sempre per a la propera COP les decisions realment importants i, simultàniament, introduir quelcom que soni a feina feta -a avenç d’algun tipus- i que, en canvi, l’únic segur que aportarà és més fronts oberts de treball i, en general per tant, més confusió i complexitat en un procés que requeriria en canvi molta més concentració i clarificació en els ítems realment fonamentals.

“South Views”

En un article del 13 de novembre (tot començant la COP), Martin Khor, director del South Center (el think tank més important del G77, el grup de més de 130 països del sud del món que solen negociar junts, com a tal grup, en la majoria de negociacions en el sí de les NNUU), en el seu paper d’estratega  (des del meu punt de vista el més clarivident i influent dels entorns de les NNUU) situava els temes claus que, al seu parer, definirien el que seria Varsòvia. Els subtítols de l’article eren:

“Varsòvia com la COP del finançament?”

“Mitigació i les interpretacions de “Aplicable a tothom””

“Adaptació; pèrdues i danys”

Doncs bé, d’això ha anat (pam més, pam menys!), efectivament, Varsòvia 2013!

Garanties de finançament i noves fonts de finançament lligades a un nou mecanisme -Pèrdues i Danys- que es va situant al mateix nivell d’importància i de status que els d’adaptació i els de mitigació 

El món del sud posa el fet de tenir garanties de finançament com a condició inexcusable per acabar incorporant-se com actors amb “compromisos propis de mitigació”. I queda ben clar que no en posarà pas cap sobre la taula mentre aquest punt no es resolgui satisfactòriament des del seu punt de vista.

Com que el fons per a l’adaptació aprovat a Cancún el 2010 no sembla que s’ompli pas a la velocitat prevista per arribar a un cert topall mínim el 2020, la pressió sobre aquest tema ha augmentat i augmentarà més encara i serà una arma letal (soc conscient de la paraula que utilitzo) de lluita dels uns contra els altres fins a París 2015.

En aquest context, el devastador tifó de Filipines ha marcat Varsòvia i el seu resultat més vistós: “Pèrdues i Danys”. Qui té la responsabilitat de les pèrdues i danys del tifó de Filipines i, en general, de les pèrdues i danys que s’aniran atribuint al problema del canvi climàtic? Varsòvia ha obert definitivament la porta al fet que a banda de mitigar (on sempre s’avança menys i menys en el sí de les negociacions) i d’adaptar-nos (que malgrat que assumit, ningú sap massa bé del tot que vol dir i, en conseqüència, els compromisos adquirits tampoc s’acaben de desenvolupar ni de materialitzar)  cal preveure ja com restaurarem els danys i les pèrdues que tindrem (que ja tenim) i que, clarament això si, tothom assumeix ja com reals i inevitables.

Esta clar doncs que, en contes de començar pels fonaments i, d’una vegada per totes, prendre decisions i portar-les a terme sobre, molt principalment, la mitigació d’emissions per invertir radicalment la nefasta dinàmica que alimenta el problema que tenim, ara i després de Varsòvia,  a més a més de dedicar-nos més a adaptar-nos (però sense saber massa bé a què ni, per tant, com) al que sembla inevitable que vindrà, ja donen per fet que aquest “què vindrà” seran pèrdues i danys que caldrà, primer que res, restaurar ….ens anem a preparar doncs per arreglar unes teulades  d’una casa que ja no sabrem ni com adaptar a la nova realitat, mentre els seus “fonaments climàtics” quedin totalment (i desconegudament) enfonsats.

I les mitigacions: anar-hi anant!

Entre d’altres dels efectes col·laterals del desastre de Copenhaguen, el funcionament extremadament  participatiu de les COP i, sempre que és possible, bottom -top, fa que el desenvolupament de la plataforma de Durban que, en el fons, ha de ser la pedra fonamental d’uns nous acords sobre la mitigació d’emissions per a la lluita contra el canvi climàtic, s’estigui enfocant com una mena de procés en el que tothom digui lliurament que hi posarà de la seva part; farem després una suma i ho transformarem tot plegat en un acord. No cal ni dir que, com a mínim al meu parer, amb aquesta metodologia, a mitjans de segle, ho tenim clar el que podem arribar a viure amb augments de temperatura de fins i tot més de 4 graus.

Doncs bé malgrat el que jo qualificaria com la irresponsabilitat amb que s’està deixant portar la “Organització Marc de les NNUU sobre el Canvi Climàtic” , Varsòvia ha allargat encara més el termini per saber que voldrà fer cada una de les parts fins al primer trimestre de 2015 (amb la qual cosa la COP 2014 perd gran part de les seves possibilitats de discutir sobre fites i acords reals). Això si, s’ha cuidat en passar de parlar de compromisos a parlar de contribucions per fer-ho, òbviament, tot plegat molt menys “compromès. Així, aquell interrogant sobre com s’interpretaria que el nou acord fos aplicable a tothom, troba un via oberta perquè, precisament tothom sen pugui escapar al seu gust.

Sentint-ho molt: un altre desastre

No ho puc qualificar de cap altre manera. Sabrem abans si algú pagarà els danys, si algú s’adapta en condicions i mitjans, que si algú es proposa seriosament atacar l’arrel del problema.

I hom es pregunta, on son els debats sobre model, sobre economies verdes, sobre energies netes i renovables, ….;  és clar: això es discuteix en altres fòrums.

Captura

Xerca, 25 de novembre de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: