Una gran errada de NNUU, després de Rio+20, en la institucionalització vers la sostenibilitat; o sobre el nou Fòrum Polític d’Alt Nivell de Desenvolupament Sostenible

30 set.

Els posts dels darrers dies han girat al voltant de la tradicional setmana de setembre (en aquest cas la passada) “de reunions d’alt nivell de les NNUU” en el context del començament del  nou període de sessions de la seva Assemblea General. Segur que ha estat una de les més intenses dels darrers anys i, si més no pel ressò mediàtic dels temes de Síria i Iran, les NNUU han aparegut als mitjans de comunicació.

Acabarem aquesta mena de crònica, ben sui generis, d’alguna de les coses que s’hi han viscut, amb, des del meu punt de vista, la més desesperançadora que hi ha tingut lloc.  No ha sigut per sorpresa, estava perfectament prevista i programada, perquè el fet de posar-la dins de l’atapeïda agenda de la setmana en qüestió formava part de la resolució de l’AG de les NNUU, de 27 de juny de 2013, que acabava un llarg i complex procés de treball sobre aquest nou “Fòrum Polític d’Alt Nivell sobre desenvolupament sostenible” que havia creat la Cimera de Rio+20.

 

Recordant Rio+20

Ha passat poc més d’un any des de Rio+20. Tot va tant ràpid, tot és tant líquid, en els temps que vivim! Jo en vaig fer un post, recent acabada la Cimera (http://wp.me/p1IaoC-9O), molt optimista i qualificant-la com la Cimera que definia una primera agenda política a l’alçada del nou segle XXI.

No tot esta anant malament, però ja em feia ressò en un post de fa uns mesos (http://wp.me/p1IaoC-cu) que, precisament, la creació del nou Fòrum revifava el debat etern sobre la reforma de l’ECOSOC i que, barrejant-t’ho tot, ens podíem fer un gran embolic i perdre una gran oportunitat. Malauradament em temo que així ha estat. Fins i tot pitjor del que personalment m’havia semblat llavors.

Què va aprovar Rio+20 sobre aquest nou Fòrum? Res més i res menys que això:

“84. Decidimos establecer un foro político de alto nivel de carácter intergubernamental y universal que aproveche los puntos fuertes, las experiencias, los recursos y las modalidades de participación inclusiva de la Comisión sobre el Desarrollo Sostenible, y que posteriormente reemplace a la Comisión. El foro político de alto nivel realizará el seguimiento de la aplicación de los planes de desarrollo sostenible y evitará la coincidencia de tareas entre las estructuras, los órganos y las entidades de una manera eficaz en función de los costos.

85. El foro de alto nivel podría: a) Proporcionar liderazgo político, orientación y recomendaciones para el desarrollo sostenibleb) Mejorar la integración de las tres dimensiones del desarrollo sostenible de manera holística e intersectorial en todos los nivelesc) Constituir una plataforma dinámica para el diálogo periódico y para hacer balance y establecer la agenda con el fin de promover el desarrollo sostenible; d) Tener una agenda específica, dinámica y orientada a la acción que tenga debidamente en cuenta los problemas nuevos y en ciernes relacionados con el desarrollo sostenibleh) Promover la transparencia y la ejecución mejorando aún más la función consultiva y la participación de los grupos principales y demás interesados pertinentes en el plano internacional a fin de utilizar mejor sus conocimientos especializados, al tiempo que se mantiene el carácter intergubernamental de las deliberaciones; j) Promover la coherencia y la coordinación de las políticas de desarrollo sostenible en todo el sistema; k) Fortalecer la conexión entre la ciencia y las políticas mediante el examen de la documentación, reuniendo información y evaluaciones dispersas, incluso en forma de informe mundial sobre el desarrollo sostenible, a partir de evaluaciones existentes; […].”

Al tornar-ho a llegir avui (lluny ja de l’intens i interessant context en que es va construir aquest text) realitzo l’existència de la paraula “podria” que tant de mal ha fet com encapçalament dels articles de la carta de NNUU que es refereixen, precisament, a temes econòmics, socials, etc. Emperò aquí el “podria” tenia unes concrecions ben importants (les he posat en negretes) que, depenen de com s’acabés construint el nou òrgan, podien donar-li un paper crucial en el governament institucional del camí cap al desenvolupament sostenible. Aquest, diria jo, era l’esperit que alenava sobre Rio+20, quan tothom es referia a ell com a un nou Consell de NNUU sobre el desenvolupament sostenible, que naixeria i es desenvoluparia com ho ha fet l’actual Consell de Drets Humans -probablement una de les peces més vives, útils i dinàmiques de les actuals NNUU.

 

Aspectes Formals i Organitzatius aprovats del nou Forum Polític d’Alt Nivell sobre el desenvolupament sostenible

A la resolució de l’AG del  27 de juny del 2013, sobre el que s’anomenen les  modalitats (aspectes formals i organitzatius) del nou òrgan, malgrat començar molt bé, perquè precisament aquell “podria” es concreta en un “haurà de” (el “could” ha passat a ser un “shall”), acaba construint-se quelcom que és impossible que serveixi per res. Com diria Einstein, citant-lo a la meva manera, quan les estructures i les explicacions de les coses son tant complicades és que no les estem entenen pas bé.

El nou fòrum ho serà a la vegada de l’AG i de l’ECOSOC. Quan es reuneixi en el context de l’AG ho farà amb les normatives i maneres pròpies de l’AG i quan ho faci en el context de l’ECOSOC ho farà amb les normatives i maneres pròpies de l’ECOSOC. La doble dependència no és dolenta en les actuals NNUU (sobretot per la debilitat de l’ECOSOC). Ara bé, les maneres en que es concretarà aquesta doble dependència, en aquest cas, ratllen l’absurditat!

Pel que fa a la vida del nou Fòrum en el context de l’AG és reunirà cada quatre anys (si, no ho heu llegit malament!) i com a fòrum d’alt nivell (expectativa de presència de caps d’estat i de govern). Precisament per això, la setmana d’alt nivell passada a les NNUU a Nova York es va utilitzar també  per fer la primera i constituent d’aquestes reunions. Amb una obertura amb només dos caps d’estat significatius (Brasil i Itàlia) i els màxims dirigents  del BM i del FMI, el naixement del nou Fòrum es feia després de la dissolució prevista de la CDS (Comissió de desenvolupament sostenible) a la qual substitueix. Si a les reunions de la CSD no s’hi veien més que ministres de medi ambient, a la primera reunió del Fòrum s’hi van acostar, a més a més, ministres de relacions exteriors, de desenvolupament, de comerç, etc. En aquest aspecte, bé, la tridimensionalitat assumida i volguda de la sostenibilitat. Emperò, després de l’apertura, la sala va quedar tan buida -diuen els que hi eren-, que gairebé ens porta al presagi d’un forat ben gris(no pas negre ple d’energia latent)   i merament protocol·lari, que d’aquí quatre anys, quan es torni a reunir, potser visqui, que no aprovi, la presentació, com a molt, d’algun nou informe.

Entre tant, cada any, i en el context de les reunions i modalitats de l’ECOSOC es reunirà durant 8 dies al nivell ministerial (és a dir, amb expectativa d’assistència de ministres). La CDS es reunia cada any durant dues setmanes i tothom coincidia que eren del tot insuficients. I, probablement, no es tant un problema del nombre de dies, sinó de les estructures i els papers que hagin de jugar.

 

Resumint (ho sento!)

Una esperança, que crec que estava ben fonamentada, frustrada, una oportunitat, que crec que hi era perfectament i que potser no hi tornarà ser, perduda i, per tant, una gran errada (de les importants) de NNUU.

Un òrgan amb aquest funcionament tan complicat, tant pel que fa a temps curts totalment insuficients i trencats, nivells (dels membres) diferents segons el marc en que es reuneixi, etc. pot tenir unes bones competències però, en aquest cas, seran molt difícils d’exercir.

 

rio+20 al revés

 

Xerca; 30 de setembre de 2013

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: