A 7 dies d’una setmana “important” a les NNUU en la construcció de l’agenda post 2015

16 set.

Comença la 68è sessió anual de l’Assemblea General de les NNUU

Aquest 17 de setembre s’obrirà formalment el 68è període anual de sessions de l’Assemblea General, GA, de les Nacions Unides, NNUU, que, aquest any, tindrà, del 23 al 26 de setembre,  una intensa setmana d’esdeveniments, a priori, importants.

És aquella setmana en la que, d’una banda, bastants caps d’estat o de govern viatgen a Nova York i veiem, per televisió, imatges dels seus discursos  davant de l’AG. Això serà a partir del 24 de setembre. A mi sempre em quedarà gravada aquella imatge/frase: “aquí huele a azufre” del president desaparegut Chávez començant la seva intervenció just després de la del president Bush! Alguna de les “grandeses” de tenir unes NNUU!

En aquest context també és habitual que s’organitzin trobades temàtiques especials, anomenades d’alt nivell (perquè hi intervindran caps d’estat i de govern), i que, naturalment, tenen a veure amb l’agenda principal de les NNUU en el període que comença. Aquest any el programa és tant dens i intents que no m’acabo d’imaginar massa bé que en pot sortir de tot plegat.

 

Els ODMs (i els ODSs) i la construcció de la agenda post 2015 de les NNUU

En qualsevol cas els actes relatius a la construcció de l’agenda post 2015 de les NNUU hi destaquen clarament. I, específicament, els relatius als nous ODMs (Objectius de Desenvolupament que han de donar continuïtat als del Mil·lenni a partir del 2015) i, de moment encara en menys intensitat, els relatius als nous ODSs (Objectius de Desenvolupament Sostenible que la Cimera de Rio+20 del 2012 va situar, si es definien, com una de les  maneres d’avançar cap al Desenvolupament Sostenible).

Així doncs, del 23 al 26 de setembre hi haurà un debat d’alt nivell a l’AG de les NNUU sobre aquests temes. Amb dos actes “destacats”: a) un, el 23 de setembre, hostejat pel SG de les NNUU i enfocat a catalitzar i accelerar accions per assolir, en la major mesura possible, el compliment dels actualment vigents ODMs 2015; b) el segon, el 25 de setembre, hostejat pel president de l’AG de les NNUU, i exactament en la mateixa direcció que l’anterior, però més enfocat ja a la continuïtat de l’agenda d’acció post 2015 amb nous i/o renovats objectius.

La meva impressió és que no cal esperar massa res concret d’aquests actes, per més importància que s’hi hagi volgut donar des de les NNUU. Tot i que és evident que queden més de dos anys per acabar el 2015 i, per tant, que cal no deixar-los passar per acostar-nos el més possible als objectius que tenim, també és cert que estem a la mateixa distància temporal del moment en que s’haurà de posar en marxa una nova agenda, i que això no es pas senzill ni de compatibilitzar ni de realitzar.

 

Massa soroll en el procés cap a l’agenda post 2015 de les NNUU  

No tant en una perspectiva crítica, sinó més aviat analítica,  voldria aprofitar aquestes ratlles d’avui per pensar sobre el procés que s’està seguint per a la definició de la agenda post 2015. Des del meu punt de vista hi ha massa soroll, masses actes, masses papers, masses variacions en els plans de treball i en els actors que ho fan, etc. que, tot plegat, fan difícil saber on estem i on anem.

Hi ha tres elements que, des del meu punt de vista, ho expliquen i sobre els que crec que s’hauria de reflexionar a nivell de comunitat internacional al voltant de les NNUU.

El primer ja l’he comentat i, de fet, és el que considero més normal i menys preocupant: no es pot deixar de treballar en la direcció de l’assoliment dels ODMs 2015 i, a la vegada, s’ha de treballar per definir l’agenda futura. Això crea confusió, soroll i malentesos però entenc que són els menys inevitables i els que, malgrat tot, simplement s’han de gestionar amb, probablement, més cura del que s’està fent .

El segon és el relatiu al front que s’obre des de la Cimera de Rio+20 en relació a definir uns ODSs (Objectius de desenvolupament sostenible). Ja he comentat en alguna ocasió que crec que és una bona decisió si -això si- es dona una condició política prèvia imprescindible. Tot i que s’hi està avançant encara són masses els actes, les veus, els processos de treball que separen els dos “tipus” d’objectius i, per tant, continuen separant, d’aquesta manera, l’agenda del desenvolupament (entesa en aquest cas com la social) de l’agenda del desenvolupament sostenible, quan precisament Rio+20 deixa molt clar que aquesta segona només és tal agenda si inclou clara i inequívocament l’anterior. En aquest sentit, el fet que hores d’ara, com a mínim es segueixin camins diferents de treball cap a la definició de les agendes post 2015 de desenvolupament i de desenvolupament sostenible, em sembla un error conceptual i pràctic ja inacceptable i, segur, que al final una pèrdua de temps i d’eficàcia de construcció de quelcom que, en definitiva, només pot ser una sola agenda. Per posar un exemple respecte a aquest “desordre”, actualment, a partir del concepte clau de Finançament per al Desenvolupament, FfD (de la seva denominació en anglès) s’està passant al concepte de Finançament per la Desenvolupament Sostenible quan, insisteixo, estem parlant en realitat del mateix i, a sobre, els finançaments previstos van tots a la baixa!

El tercer element és el de la multi proliferació de documents i d’actes que, sobretot, l’actual realitat d’internet permet i promou però que, sense una tasca d’ordenació, classificació i  tractament documental rigorós -actualment bastant inexistent-  produeixen un soroll de fons tant gran que, cada vegada, és més difícil saber on està el procés, quins són els avenços clau i quines les properes passes. Mentre tots els programes i agències de la família de les NNUU, “totes” les organització de la societat civil al seu voltant, etc. continuï organitzant actes i conferències de tot tipus i nivells, incrementats exponencialment pels actes virtuals (els webinar)!, i produint els seus propis documents que queden penjats a la boira d’internet, es fa cada cop més difícil seguir (i sobretot intentar participar-hi activament) un procés internacional com el que estem comentant avui aquí! Ja sé que tampoc és senzill afrontar aquest tema, però, com a mínim personalment, crec que és del tot imprescindible aconseguir alguns nivells de síntesi, amb una certes periodicitats establertes,  d’on som i cap on anem  per donar més il·luminació a  l’increment de velocitat del temps polític actual.

 

Una cimera de NNUU d’aprovació de l’agenda post 2015, a la primavera del 2015?

Com és obvi totes aquestes coses no només em deuen preocupar a mi. En aquest sentit comentar, perquè de fet no n’hi ha una confirmació (potser la setmana del 23 al 26 de setembre de 2013 a Nova York doni aquesta llum), que el procés sembla voler-se conduir cap una Cimera extraordinària de les NNUU, a celebrar la primavera del 2015, per tal de dotar-se i aprovar, final i definitivament, l’agenda post 2015 de les NNUU.

I en aquest moment em ve al cap que a finals del 2015, a París, el món intentarà aprovar l’assignatura suspesa a Copenhaguen, sobre el Canvi Climàtic.

Quin any el 2015!

worldwewant

Xerca, 16 de setembre 2013

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: