Seguint el “via crucis” de les negociacions sobre canvi climàtic: “un altre dit a la llaga!”

17 juny

Reunions a Bonn

Del  3 al 14 de Juny recent passats, ha tingut lloc a Bonn -Alemanya- (seu de la Convenció Marc de les NNUU sobre el Canvi Climàtic) les tradicionals reunions d’estiu.

Cada any aquesta és una trobada en la que, fonamentalment, es reuneixen formalment alguns dels nombrosos òrgans de treball i negociació en el context de la Convenció. Normalment són els dies de les reunions de dos òrgans estables de treball (existents des de fa anys) que nodreixen, com a mínim suposadament, els treballs de les Conferències Plenàries de les Parts que es celebren cada any a finals de Novembre; enguany a Varsòvia tindrem la COP19 (convenció) i la CMP9 (Protocol de Kyoto).

Són les reunions fonamentals del SBI (Subsidiary Body for Implementation – Òrgan Subsidiari per a la Implementació) i del SBSTA (Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice – Òrgan Subsidiari per a l’Assessorament Científic i Tecnològic). Enguany però, l’incipient però, a partir d’ara, fonamental ADP (Ad Hoc Working Group on the Durban Platform – Grup de Treball Específic sobre la Plataforma de Durban), ha realitzats reunions  més o menys informals continuació de la seva recent reunió extraordinària, a la qual es referia el post del 13 de maig passat (vegeu: http://wp.me/p1IaoC-cj).

De com sempre n’esclata una de nova! I, en aquest cas, grossa i molt important! Però, ja era hora!

No tothom ha estat d’acord si el lloc on plantejar el següent tema era el SBI; però en qualsevol cas la reunió 38 del SBI mai va acabar de començar durant els darrers quinze dies.

La Federació Russa, Belarus i Ucraïna hi van presentar, a la primera reunió del dia 4 de juny, una proposta de nou punt de l’ordre del dia sobre temes legals i de procediment relacionats amb la pressa de decisions sota la Conferència de les Parts de la Convenció.

Doncs bé, aquest fet ha estat suficient per bloquejar totalment el treball del grup durant tots els quinze dies i acabar-ne la reunió sense, de fet, poder-la començar. No hi va haver manera de resoldre’l el conflicte que es va crear!

Tothom va reconèixer la importància del tema però sempre hi va haver alguna Part (estat part de la convenció)  que es va oposar a incloure aquest nou punt de l’ordre del dia i, en la mesura -i aquí hi ha la mare de molts d’aquest problemes procedimentals i legals- que, actualment, en totes les reunions sobre canvi climàtic les decisions només es poden prendre per consens, no va ser possible resoldre la situació creada perquè, per dir-ho així, la Federació Russa, Belarus i Ucraïna tampoc “van baixar mai del burro”. Però, està clar, fins i tot aquest punt procedimental que, precisament, posa el dit a la llaga, només podria ser inclòs a l’ordre del dia amb el consens de totes les Parts que, durant els quinze dies i malgrat estratagemes de tot tipus, no es va poder aconseguir.

El problema legal de fons: “No ha estat mai aprovat l’article 42 del reglament de la Convenció: Votacions”!

Personalment estic molt satisfet de que la controvèrsia hagi sortit de nou a la palestra i que, a més a més, no s’hagi pogut resoldre, precisament perquè cal resoldre-la, ja, i a fons!

No és cap tema nou, però si que és un tema “amagat”; irresponsablement amagat diria jo!

De fet en un dels primers posts d’aquest blog, publicat el 10-10-2011 (vegeu http://wp.me/p1IaoC-49), jo ja hi feia referència; el fet d’haver participat com a observador al famós fracàs de Copenhaguen (2009), em va permetre assabentar-me (no sense bastantes dificultats) de la problemàtica i fer-la, a partir de llavors, el  més visible possible; per exemple en l’informe que vaig elaborar sobre el fracàs de Copenhaguen i que hom pot trobar a:  http://hdl.handle.net/2117/8976

Així doncs, ja forma part de la “normalitat política” que la COP (i en general tots els òrgans al voltant de la convenció) es vingui reunint, any darrera any, sense, de fet, reglament de funcionament aprovat pel que fa al seu “Article 42: Votacions”. Efectivament, tota reunió de la COP comença, el més sigil·losament  possible, fent constar un text de la Secretaria de la Convenció pel que fa al Reglament de la Conferència de les Parts que diu, cito textualment,:

“2. Conforme a la decisión adoptada por la Conferencia de las Partes al comienzo de su primer período de sesiones, actualmente la Conferencia de las Partes y sus órganos subsidiarios aplican el proyecto de reglamento, con excepción del proyecto de artículo  42: “Votaciones” (véase FCCC/CP/1995/7,párr. 10), que figura en negrita en el presente documento. La Presidenta de la Conferencia celebró consultas sobre el reglamento durante el período de sesiones y, hacia el final del período de sesiones, aseguró que continuaría esas consultas a fin de lograr el consenso antes del segundo período de sesiones de la Conferencia (FCCC/CP/1995/7, párr. 14). La Presidenta informará a la Conferencia en su segundo período de sesiones de los resultados de  esas consultas.”

Doncs bé, des de llavors, totes les COP (i òrgans subsidiaris) es venen obrint amb aquesta mena de litúrgia oculta i ocultista i que, també per costum, no es pretén pas afrontar mai. Això ha creat, en va crear a Copenhaguen i n’ha tornat a crear ara a Bonn, innumerables problemes; però ningú fa mai res per afrontar-los i resoldre’ls.

En conclusió, no és que les COP (i òrgans subsidiaris) estiguin condemnades a acordar-ho tot per consens; és que encara no s’ha estat capaç de decidir com es prendran les  decisions i, a manca d’això, només el consens o la unanimitat han permès que, de fet, ja durant  18 anys de funcionament, els procediments hagin estat sempre irregulars i ben qüestionables.

Si he expressat la meva satisfacció perquè aquest tema hagi sortit de nou a la llum, és perquè potser sigui la manera de que, finalment, s’afronti i les qüestions procedimentals no acabin, a la pràctica, de ser les que continuïn  governant les decisions sobre  el canvi climàtic.

És obvi que no és un tema senzill de resoldre…però no n’hi per tant. Per majoria de 9/10 parts (per citar-ne una de prou forta), per exemple? Mentre tant, el consens, cal dir-ho ben clar, és, s’ha transformat en, el dret de veto de cadascun dels estats parts  de la convenció!

El problema polític de fons: “el tema de la sobirania dels estats en el sistema de les NNUU”

La carta de les NNUU diu, textualment, en el seu article 2.1.:

“La Organització està bassada en el principi de la igualtat sobirana de tots els seus membres”

i en el seu article 2.7.:

“Cap disposició d’aquesta Carta autoritzarà a les NNUU a intervenir en els assumptes que siguin essencialment de la jurisdicció interna dels Estats […]”.

Emperò això no impedeix pas que en el seu article 18.2. digui:

“Les decisions de l’Assemblea General en qüestions importants es prendran pel vot d’una majoria de dos terços dels membres presents i votants. […].

Curiosament però, a mesura que el governament democràtic mundial es fa més necessari que mai, sobretot perquè els principals desafiaments de la humanitat són globals, hi ha una mena de reacció sobiranista dels estats membres (en general) que, per exemple, impedeixen, en nom de la seva sobirania -des del meu punt de vista mal entesa i mal interpretada- dotar-se d’un sistema de votacions democràtic en el si de la Convenció Marc de les NNUU sobre el Canvi Climàtic.

Una vegada més, només l’organització i participació de la ciutadania mundial en política global, podrà permetre construir un veritablement just sistema de Governament Democràtic Mundial.

Charter

Xerca; 17 de juny de 2013

PS: ara farà prop de dos anys que vaig començar aquest blog; així, i aprofitant, també, el començament de l’estiu a l’hemisferi nord, un servidor es prendrà (potser amb alguna excepció) unes vacances com a blogaire!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: