Integració de les tres dimensions del desenvolupament sostenible a tot el sistema de les Nacions Unides, o un bon embolic a NNUU!

27 maig

La darrera cimera important de les NNUU, Rio+20, i el nou Marc Institucional per al Desenvolupament Sostenible (IFSD pel seu nom en anglès): a)  com està avançant? b) un bon embolic a NNUU!

La Cimera de Rio+20 definia un nou Marc Institucional per al Desenvolupament Sostenible; menys emfàticament, potser més optimísticament, un nou marc de governança per al desenvolupament sostenible.

Ha de tenir diverses peces i pel que fa a una d’elles les coses ja s’estan movent amb bastanta senzillesa i eficàcia. Efectivament, pel que fa a l’UNEP (PNUMA per el seu nom en català o espanyol) ja s’han donat bastantes passes importants en la direcció de transformar-lo en l’eix vertebrador de la governança ambiental del desenvolupament sostenible. Tant al nivell de la seva especificació temàtica clara com al nivell del seu empoderament dins del sistema, diria que les coses van prou bé.

En canvi l’altra gran peça institucional que s’ha de crear de nou i la reforma de l’ECOSOC que, més o menys inconscientment, s’impulsa més fortament que mai des de Rio+20, estan embolicant la troca i m’atreveixo a dir que el desembolicador que la desemboliqui podria fer un gran favor a NNUU; sinó fos així ens podríem tornar a trobar en un altre desencís important, en una altra oportunitat perduda.

En aquest context, el títol del post d’avui és el d’un recent informe (8 de maig) del SG de les NNUU a l’AG i a l’ECOSOC! El fet de que estigui adreçat, a la vegada, a l’AG i a l’ECOSOC és una primera singularitat no excepcional però si significativa.

La segona singularitat significativa és que l’informe surt a la llum al vell mig de dos processos (com a mínim) que, tal com ja m’he permès dir, porten bastant embolicades a les NNUU tal com s’ha pogut viure i veure durant, especialment, tot aquest mes de maig.

Cap a la creació del Fòrum Polític d’Alt Nivell (HLPF pel seu nom en anglès); en el context de Rio+20 es parlava d’ell com d’un futur “Consell de Desenvolupament Sostenible”

D’una banda, el 21 de maig s’ha celebrat una nova sessió del procés de consultes i de reunions informals relatives al procés de creació del Fòrum Polític d’Alt Nivell (HLPF) que, d’acord amb el document resultant de la Cimera de Rio+20, s’ha de constituir el setembre d’aquest any (aquest setembre de 2013 a la seu de NNUU a Nova York sortiran guspires! Hi hauran tants temes i reunions que no m’acabo d’imaginar el resultat de tot plegat. Un/una de les que no parlarem avui però que també hi té relació és la relativa als vells i nous -post 2015- ODMs) amb, entre altres, les funcions de:

  1. Proveir lideratge polític, guia i recomanacions per al desenvolupament sostenible
  2. Millorar la integració de les tres dimensions del desenvolupament sostenible d’una manera holística i intersectorial a tots els nivells

Respecte a aquest procés hi ha moltes expectatives. Sempre en el context de la Cimera de Rio+20, se’l va comparar amb l’actual Consell de Drets Humans que, hores d’ara i després de la seva creació el 2005, és una de les peces amb millor i més efectiu funcionament de les NNUU. La comparació és encara més clara si hom té en compte que el Consell de Drets Humans va substituir (a més alt nivell) l’antiga Comissió de Drets Humans i el nou HLPF substituirà (a més alt nivell) a la Comissió de Desenvolupament Sostenible creada a la Cimera de la Terra del 92, dins de l’ECOSOC, però que darrerament portava un rumb relativament esbiaixat en, només, la dimensió ambiental de la sostenibilitat.

La millor noticia que, a la meva manera de veure, sorgeix de moment  del procés negociador, previ a la creació del HLPF, és que majoritàriament es veu com a un òrgan subsidiari híbrid de l’AG i de l’ECOSOC, la qual cosa seria una semblança positiva més a la del mencionat Consell de Drets Humans.

Cap a l’enfortiment de l’ECOSOC

Amb tota coherència conceptual, a Rio+20 es va aprovar amb més èmfasi que l’usual que, també per al bon governament del desenvolupament sostenible, calia empoderar de forma important l’ECOSOC, i per fer-ho apel·lava a una resolució de l’AG (la 61/16) que estava allà de feia temps però que ningú s’atrevia a moure en serio.

I així, tot d’una, ens trobem amb un altre interessant informe dels co-facilitadors de torn de l’AG, que el seu president ha fet públic aquest 15 de maig, dos dies després d’una reunió, no ordinària, de l’ECOSOC sobre la seva integració en assolir el Desenvolupament sostenible, celebrada doncs el passat 13 de maig.

Sobre les raons polítiques de l’embolic i sobre la gran oportunitat que s’obriria si es tingués la lucidesa necessària per desembolicar-lo adequadament

Si en un mes hem tingut dos informes conceptualment i política importants (un del 8 de maig i l’altra del 15) i dues reunions relatives als dos processos mencionats fins ara (una el 13 de maig i l’altra el 21 de maig), tot plegat sembla l’expressió clara, des del meu punt de vista, del bon embolic en el qual estem.

De què estem parlant? Des dels començaments dels temps de la sostenibilitat, ha anat madurant amb esforç i no sense entrebancs importants que, en definitiva, desenvolupar-se sosteniblement vol dir fer-ho, a la vegada i ben complementàriament -i mai contradictòriament-, social, ambiental i econòmicament. Jo de vegades he definit desenvolupament sostenible com aquell que és socialment desitjable i responsable, ambientalment possible i compatible, i econòmicament viable per assolir les condicions de les altres dues dimensions.

En la mesura que, històricament, l’ECOSOC és el consell que segueix i tracta els temes socials i econòmics, ha sigut ben lògic, també històricament, que quan NNUU s’ha plantejat el tema del desenvolupament sostenible, si l’ECOSOC ja tractava els temes socials i econòmics, doncs també tractés els ambientals, com així ha estat fins ara. De fet més d’una vegada he proposat que el consell, a més de reformar-se i empoderar-se,  amplies la seva denominació amb la paraula ambiental.

Quin és el problema de l’ECOSOC? Doncs que per molts motius que no venen ara al cas, és probablement el taló d’Aquil·les de les NNUU, al que a més a més, mai se li ha “permès a la pràctica” tractar els temes econòmics mundials que van quedar en mans, des del 1947, de les IBW (FMI i BM).

En aquest context, la proposta de RIO+20 era ben sabia! Si l’ECOSOC no funciona valia més crear un nou “Consell de Desenvolupament Sostenible” que a la imatge ja citada del Consell de Drets Humans estigués a l’alçada política dels desafiaments a que s’ha de fer front.

És cert que Rio+20 demanava també l’empoderament de l’ECOSOC; la meva hipòtesi és que no es confiava en aquesta via (no es fixava cap termini, per exemple) i per això sen volia obrir una altra. Ara ens trobem que no sabem ben bé d’on ni perquè, mai s’havia parlat tant de reformar l’ECOSOC. Havent estat totalment d’acord amb aquesta opció/necessitat, en el moment actual i abans de que l’embolic es transformi en un nus molt difícil de des-fer, crec ara que és molt millor  crear el millor HLPF possible, i deixar per després la reforma de l’ECOSOC.

On veig, a més a més, la gran oportunitat que pot suposar aquesta via? Mentre que hi hagi les reformes que hi hagin a l’ECOSOC, l’economia li seguirà estant vetada; en canvi, el naixement, resultat d’una cimera del segle XXI, d’un òrgan d’alt nivell específic per als temes del desenvolupament sostenible, pot ser (gairebé m’atreveixo a dir haurà de ser) la porta d’entrada a les NNUU dels temes econòmics!

sustainable_development-three-pillars

Xerca; 27 de maig de 2013

PS: Veig amb molta preocupació el gairebé nul seguiment d’aquests temes per part de la societat civil organitzada internacionalment!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: