Pinzellades (més negres) sobre els futurs del canvi climàtic

13 maig

Nota prèvia sobre la concentració de CO2 a l’atmosfera: aquest post es va escriure, principalment, fa una setmana; el volia treballar una mica més! A banda de fer-ho, acaba de fer-se públic un altre dels preludis (pinzellades negres) que comento en el segon apartat d’aquest post: la concentració de CO2 a l’atmosfera supera ja les 400 parts per milió. Per contextualitzar aquesta esgarrifant data recordar només que, a l’any 1990 aquesta concentració era de 350, que el 2009 (l’any de Copenhaguen) era de 386 i que, en qualsevol cas, tota la estratègia de mitigació passa per retornar, com més aviat millor en tots els sentits, a les 350ppm. Cada com ens ho posem més difícil!

La reunió de fa dues setmanes de l’ADP 2

Com aquell qui diu acaba de començar el curs polític de les negociacions intergovernamentals sobre el canvi climàtic. La setmana passada va tenir lloc la segona reunió formal del Grup de Treball Específic sobre la Plataforma de Durban (ADP 2, per les seves sigles abreujades en anglès). Evidentment, com a tal, aquesta no és una pinzellada negre. Però ens en recorda tantes de negres que …que, personalment, tinc la sensació d’estar tornant a veure una pel·lícula que ja ens han passat més d’una vegada!

Les negociacions intergovernamentals sobre el canvi climàtic tenen, cada any, el seu punt àlgid a finals de novembre, començaments de desembre. La COP 19 (la 19a reunió de la Conferència de les Parts de la Convenció de les NNUU sobre el Canvi Climàtic) serà, aquest any 2013, a Varsòvia (Polònia). En principi hauria o podria ser una mena del Balí dels dos anys abans del gran fracàs de Copenhaguen. I el “nou Copenhaguen”, la COP 21, ja sabem que serà a París l’any 2015. Emperò les negociacions segueixen tant obturades en els mateixos punts de sempre (i sobre els que de moment no tornaré -ja ho faré més endavant-; vegeu si de cas posts anteriors en aquest mateix blog) que, de moment, es segueix amb la hipòtesi de treball de tenir, per la COP 20 de l’any 2014, un primer esborrany de text negociat que, fonamentalment, permeti assolir l’objectiu del 2015! Ja es veurà!

Com és sabut, la Plataforma de Durban, aprovada in extremis en la COP 17 del 2011, estableix que el 2015 (d’aquí el paral·lelisme Copenhaguen 2009 – París 2015) s’ha d’aprovar, com a molt tard, el nou Protocol (o una mena d’acord de no sé sap quina naturalesa)  que, a partir de l’any 2020, hauria de substituir de fons i de formes el Protocol de Kyoto per a la mitigació d’emissions. Protocol que, per cert, des de la COP 18 del 2012 a Doha, té un segon (més ranci i escadusser que mai) període de compromisos (2013-2020), conegut com a Kyoto II, i del que no se’n pot esperar cap resultat real significatiu. Va ser, purament, una operació de maquillatge polític en el que la Unió Europea va voler (i en aquest sentit, però només en aquest sentit, ho va aconseguir) posar en evidència a totes les altres grans parts (estats) que, per no estar-hi i posar-s’hi, diuen ara que ho faran a partir del 2020. Santa Quitaria! que deien a casa meva quan jo era un nen!

Malgrat que la Plataforma de Durban diu que el nou protocol  (o a acord de no se sap quina naturalesa) s’hauria d’aprovar com més aviat millor; l’experiència i la realitat actual de l’estat de les negociacions ens assegura que això en cap cas passarà abans de París 2015 (any que és el topall per aprovar-lo). Més aviat hi ha un molt elevat nombre de probabilitats de que, en la mesura que “lo nou nat” no ha d’entrar  en vigor fins el 2020, ens arrosseguem,  més d’algun any més, des de París fins al 2019.

Però si sempre la política sol adaptar-se a la realitat a posteriori, com que en aquest tema el posteriori va tant endarrerit, podria passar que la política ja no hi arribés a temps. El canvi climàtic segueix empitjorant inexorablement i no té cap intenció d’esperar a la totalment desfasada estructura de presa de decisions intergovernamentals amb la que compta la humanitat.

Potser per això, crec que és bo fer-se ressò d’algunes de les coses que sembla que ens va aportant el canvi climàtic.

Preludis del nou informe de l’IPCC (Octubre 2014): l’AR5 (el nou i cinquè informe de valoració del Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic, IPCC, que esta previst que vegi la llum, finalment, abans de la COP 20 de l’any vinent!)

a) En el context del Club de Roma

En un acte celebrat el passat 28 d’abril a les NNUU a Nova York, es va presentar un altre informe al Club de Roma amb el títol “Crisis de la sostenibilitat global”.

En les diverses notes de premsa sobre aquesta presentació, destaquen tres coses: 1. Una dada nova que, en les tendències actuals d’augment de la temperatura de la superfície de la terra, preveu nivells de creixement del nivell del mar bastants superiors als previstos fins ara (amb un ordre de magnitud de metres), tant al nivell del  gairebé segur increment de 2oC en la temperatura mitjana a la superfície de la terra, com, evidentment per tant,  als molt probables increments d’entre 4 i 6oC. 2. La constatació de que el famós discurs sobre els Límits del Creixement torna a estar al capdavant de les preocupacions actuals de molts àmbits intel·lectuals del món. 3.  La conclusió de que, a nivell d’institucions, no estem a l’alçada, com a humanitat, dels desafiaments que tenim  i no semblem gens capaços, en aquest sentit, de prendre cap de les decisions que hom considera imprescindibles prendre.

b) En el context de la CIA i del seu recent informe: “Global Trends 2030: Alternative Worlds”, que hom pot trobar a:

http://globaltrends2030.files.wordpress.com/2012/12/global-trends-2030-november2012.pdf

i sobretot pels que sempre qualificaran d’alarmistes els informes al/del Club de Roma, hom pot destacar, per exemple: 1. Sota les tendències actuals (que són les que no canviaran si la política no es posa a l’alçada de les circumstàncies -aquesta frase entre parèntesi és meva, no de la CIA-), a mitjans de segle arribarem als 2oC i, probablement, als 6oC a finals del segle XXI, amb pujades del nivell del mar superiors a les previstes fins ara (amb un ordre de magnitud de metres). 2. Les necessitats d’aigua arribaran, el 2030, als 6.900.000 milions de m3, un 40% per sobre de la que és coneguda com la capacitat d’oferta sostenible d’aigua que ens  proporciona anualment, en números mitjans, el cicle de l’aigua planetari, i també que, en les tendències actuals, la demanda alimentària que es pot preveure no podrà ésser satisfeta; tot plegat degut fonamentalment sempre al canvi climàtic.

La fallida total del mercat de carboni!

Sense entrar ara en detalls sobre el que és, i el que no, el Mercat de Carboni, la dada avui és que si a l’any 2005, quan es va posar en marxa, el crèdit de carboni per tona d’emissions tenia un preu de 30€, avui esta baixant cap als 3€.

Un exemple més de concepció neoliberal del món, segons la qual el mercat lliure ens arreglaria els problemes del canvi climàtic, que ha caigut de d’alt a baix. Una vegada aprovat Kyoto II que, a la pràctica, vol dir que pràcticament no hi ha metes públiques de reducció d’emissions, el preu al mercat del producte financer lligat a les emissions de CO2 cau en picat! És a dir, el mercat lliure i la seva mà invisible són del tot insensibles a les realitats socio ambientals més desafiants.

Per acabar, una única pinzellada positiva!

Els que seguim aquest tema estem rebent un allau, significatiu, d’emails d’invitacions a actes, conferències, etc. on el tema principal és el governament del canvi climàtic. La conclusió 3 del que hem mencionat del Club de Roma s’estén com una gran taca d’oli. Positiu, molt positiu; nosaltres tornaríem aquí al post del 19-11-2011 d’aquest blog: “Després de Durban cal crear una autoritat climàtica supranacional”: http://wp.me/p1IaoC-6O . Problemes: el temps va tant en contra nostra!

climate-change-global-warming-environmental-pollution-02

Xerca; 13 de maig de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: