El nou Tractat Global sobre Comerç d’Armes! “Cares i Creus” de NNUU!

8 abr.

Una molt bona noticia

És ben conegut, els mitjans de comunicació ho han difós generosament, i probablement tots podem compartir un sentiment comú: per fi una bona notícia! Tenim un tractat global sobre comerç d’armes que tothom considerava imprescindible des de fa molt temps.

També haurem llegit els peròs, els matisos, les mancances. Que també n’hi ha, clar!

Faig meves en aquest sentit unes línies d’un articulista quan diu: de la mateixa manera que la democràcia, malgrat tantes imperfeccions, segueix sent el millor sistema polític que hem estat capaços de donar-nos, les NNUU, malgrat tantes limitacions i incapacitats, segueix sent la única organització internacional que, en tant en tant (i ara en tenim un bon exemple), està mínimament a l’alçada de les circumstàncies i dona passos reals en bones direccions.

En un blog com aquest, que hom podria qualificar com més aviat pessimista i transmissor de males noticies i perspectives, avui no volia pas deixar de ressonar una bona noticia. Feina feta doncs.

Les “creus” de la noticia!

En destacaré i m’estendré només en una! Com a persona extremadament interessada i preocupada pels temes de governament democràtic mundial, no vull deixar passar l’ocasió per exemplificar les problemàtiques que el nat i nou vingut tractat viurà a partir d’ara, des d’un punt de vista d’això que insistentment anomeno el Governament Democràtic Mundial.

S’ha optat per l’opció del tractat internacional i, en aquest sentit, és molt senzill analitzar el “via crucis” pel que passarà a partir d’ara el tractat, com el varen passar i el segueixen passant molts altres tractats (el Protocol de Kyoto, l’Estatut de la Cort Penal Internacional, etc., etc., etc.).

En primer lloc, com a qualsevol altre tractat internacional no entrarà en vigor fins que no es compleixen les condicions que el propi tractat defineix. En aquest cas no són draconianes, i és previsible que la ratificació necessària exigida per a l’entrada en vigor – l’han de ratificar 50 estats- es produeixi amb facilitat i relativament aviat (es parla d’un parell d’anys; els òrgans pertinents de cada estat hauran de fer-se’l seu d’acord, cadascú, amb les seves legislacions internes).

Aquí ja poden sortir les primeres paradoxes inherents a la pròpia manera en que es van concebre les NNUU. I el tema sobre el qual tothom es pregunta és molt conegut: què faran realment els EUA?. És sabut que l’administració Obama (en el seu segon i finalista mandat)  ha estat decisiva en fer possible el naixement, a la fi, del tractat. Però la cambra de representants i el senat nord americà són els òrgans pertinents, als EUA, per ratificar-lo. No es cap disbarat, en aquest sentit, que torni a passar com al protocol de Kyoto i que malgrat haver contribuït al seu naixement, a l’hora de la veritat, els òrgans parlamentaris dels EUA no s’hi sumin. Això no impedirà (molt probablement i com va passar amb els altres tractats citats) que el nou tractat no acabi entrant en vigor però, evidentment, modificarà, en molt, la transcendència pràctica de la seva existència i futura aplicació.

Aquesta és la “creu” principal de les NNUU; la seva Carta es basa en la sobirania absoluta dels estats membres. NNUU no és un institució amb competències cedides sobiranament pels estats membres. NNUU és una organització on els estats treballen plegats i on, de vegades com ara, aproven coses importants i positives però que a la fi, poden quedar en molt poca cosa, perquè la seva assumpció i posada en pràctica esta en mans totalment de cadascun i de tots els estats membres.

No em cansaré mai de repetir que aquest és el punt crucial a canviar per a reformar les NNUU en un veritable sistema de Governament Democràtic Mundial que, imperiosament, es necessita en aquest segle XXI.

 

UN-approves-first-ever-global-arms-trade-treaty_4-2-2013_95013_l

 

Xerca; 8 d’abril de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: