La fam al món: la visió actualitzada segueix sent molt dolenta

18 març

Els números, les dades “macro econòmiques i socials”, de l’estat del món no estan mai exemptes de polèmica i, com gairebé tot al nivell humà, es poden mirar, a més a més, des de les dues perspectives típiques: la de l’ampolla mig buida i la de l’ampolla mig plena!

També passa això amb els números de la fam al món. I per això em sembla molt important tenir el màxim de llum sobre les mateixes i la màxima “objectivitat” possible en relació a elles.

Arrel de la crisis (i com no!) es van donar unes xifres més escandaloses que mai. A algú no li devia agradar que ho fossin tant. El fariseisme segueix molt estès. I fos com fos, en aquest context, la FAO va fer canvis en la seva manera d’estimar l’estat de la fam al món, que   dulcificaven una mica aquelles dades i, encara avui, quan segueixes aquest tema et sembla que no trepitges sobre segur.

És per això que vull destacar l’aparició d’un informe que m’ha semblat molt rigorós i, sobretot, poc sospitós de voler ser tendenciós en cap cas.

Efectivament, la setmana passada es va presentar  el “IFPRI’s 2012 Global Food Policy Report” que hom pot trobar i contextualitzar a:

http://www.ifpri.org/event/launch-ifpri-s-2012-global-food-policy-report

El IFPRI (sigles en anglès) és l’Institut de Recerca Internacional sobre Polítiques Alimentàries i, tal com es pot veure per la constitució del seu màxim òrgan de govern, ha de ser i es pot considerar, sense cap mena de dubte,  com un institut de recerca independent. I de fet el seu informe, en general, destaca tant tendències de millora com a l’inrevés en la majoria d’aspectes que analitza.

Per això, i perquè darrerament em sentia “desemparat” d’una referència clara sobre l’estat de la fam al món, n’escric avui aquest post i me’n vaig directament a la figura i comentaris claus, en relació a aquestes dades, que hom pot trobar a l’informe.

IFPRI

Pel que fa a aquesta figura, l’institut no ho fa ni ho faré pas jo, no s’entra en el debat al voltant de l’antiga i la nova estimació de la FAO, i les presenta totes i, evidentment, agafa, a partir del 2009, les dades de la FAO pel que fa als darrers anys i que ja només les tenim en la nova metodologia d’estimació.

No són tant dolentes que les de l’antiga estimació, cert, però fixem-nos que ens diuen que des del 2006 fins al 2011 pràcticament no hi hagut cap millora en un número que, des del meu punt de vista, ens ha de continuar fent “molt mal” a totes i a tots: 870 milions de persones que viuen en condicions de fam extrema i que, per tant, ja segur que, com a mínim, en patiran conseqüències greus en el seu desenvolupament com a ser humans.

El text va més enllà i dona una dada estimada pel propi institut i a la qual, per tant, no hi dedica  massa publicitat, però que diu que als 870 milions de persones citades, probablement cal afegir-hi que al voltant de 2.000 milions de sers humans tenen importants deficiències micra nutricionals. A mi em quadre perfectament, estem al voltant dels 3.000 milions de sers humans que viuen en condicions de pobresa (per sota de la línia de pobresa dels 2,5$ paritaris per dia i per capita).

Potser només cal afegir que a l’hora de definir els nous Objectius de Desenvolupament post 2015, caldrà fixar-se i, sobretot, definir les maneres d’assolir una realitat ben diferent, que acabi amb una de les lacres que més vergonya col·lectiva ens ha de fer.

Xerca; 18 de març de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: