Per un Parlament Mundial

25 febr.

El proper dimarts 5 de març, a les 19h, i en el Patí Llimona de Barcelona, tindrà lloca la presentació d’una Campanya per a una Assemblea Parlamentària a les NNUU. Us en podeu informar i, si és el cas, confirmar la vostra assistència en el lloc web: www.unpa.apgdm.org

Per un Parlament Mundial

Soc ben conscient que sona a utopia, a fer volar coloms, a …m’ho han dit moltes vegades, i tot i reconèixer que és cert el que m’han dit i em diuen, segueixo pensant que és un pas que cal donar, i que cal esperar que s’acabi donant, evidentment, només si hi lluita molta -molta- gent de tot el món: la ciutadania mundial.

Bastantes vegades en aquest blog m’he referit a la situació de bloqueig en que es troben les organitzacions internacionals davant, precisament, dels importants desafiaments que tenim plantejats com a humanitat en aquests començaments del segle XXI.

He escrit en relació a això que, d’una banda, és imprescindible la construcció d’instruments de governament democràtic supranacionals (i amb presència, a més dels representants dels estats, de representants dels stakeholders principals en cada tema).

Està clar però, que el pas que acabo de mencionar té encara una mancança molt important: el de la legitimitat democràtica  de les decisions que es puguin prendre a nivell supranacional. De fet, és el gran problema, en el fons, de les decisions del Consell de Seguretat de les NNUU (on ja sabem que si que se’n prenen de decisions importants).

I aquesta realitat només té una solució. En un món en el que els actors polítics ja no són, només, els estats, i en el que cada dia que passa hi ha més actors i realitats que no queden representades per les organitzacions dels estats, cal construir també l’instrument en el qual es sustenti la democràcia en el món global.

I això, jo crec que només té una resposta: la d’un Parlament Mundial del ciutadans i ciutadanes del món.

Per situar-lo políticament crec que els sistemes polítics democràtics bicamerals en són un bon exemple. L’actual Assemblea General de les NNUU quedaria com una mena de cambra territorial dels estats i/o regions polítiques del món. Però aquests representants territorials estan tant lluny de representar els seus ciutadans, sobretot precisament en els temes globals, que la única manera de garantir que la democràcia mundial o global estigui basada (com no pot ser d’altra manera si parlem de democràcia) en els ciutadans i ciutadanes del món, elles i ells han de poder escollir, cedint-hi sobirania política, el Parlament Mundial.

Aquest conjunt bicameral, del qual hem parlat, és el que escolliria, a partir de llavors, els òrgans de governament democràtic supranacional (i entre ells els consells de les NNUU) que, torno a insistir, són imprescindibles per prendre  decisions -ja- en temes -tant bloquejats- financers, climàtics, alimentaris, etc. mundials.

A partir del moment en que aquesta utopia (conceptual que no real) fos una realitat, no tindrem organitzacions d’estats sinó institucions amb participació d’estats però també d’altres actors polítics. La sobirania del sistema ja no residirà només en aquests estats, sinó, en l’estadi final, també i molt fonamentalment i de forma directa, en la ciutadania mundial, a través del parlament mundial. 

Només destacar, finalment, que si, que estem parlant doncs i efectivament d’un parlament escollit directament pels ciutadans  i ciutadanes del món. Hi ha nombrosos estudis i propostes concretes, també nombroses qüestions a plantejar-se, respondre i resoldre, sobre la viabilitat de la proposta. Des del punt de vista del que escriu només arribant a aquest òrgan es podrà assolir el caràcter realment democràtic, a l’escala mundial, d’una nova governabilitat.

De moment la Campanya per a una Assemblea Parlamentària a les NNUU és una proposta -no pas la única- per anar-hi avançant!

Captura

 

Xerca; 25 de febrer de 2013

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: