“Riscos Globals 2013”

4 febr.

El d’avui serà un post construït exclusivament de cites extretes (i traduïdes lliurament per un servidor amb el suport del google trasnlator) d’un informe global molt recent del que en donaré la referència al final.

En el prefaci per part de qui ha encarregat l’informe s’hi pot llegir:

“Per la seva naturalesa, els riscos globals no respecten les fronteres nacionals, com es subratlla en aquest informe. I ara sabem que fenòmens meteorològics extrems exacerbats per el canvi climàtic no limiten els seus efectes als països que són els principals emissors de gasos d’efecte hivernacle. Una informació falsa publicada en les  xarxes socials pot propagar-se com la pólvora a l’altre costat del globus en qüestió de milisegons, i els gens que fan bacteris resistents als nostres antibiòtics poden encomanar-se als pacients en un vol intercontinental.”

En el resum executiu de l’informe es diu:

“Dels riscos global que els enquestats -pels autors de l’informe- van qualificar com més probable que es manifestin en els pròxims 10 anys, hi ha la greu disparitat d’ingressos i l’increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Mentre que entre els riscos classificats com de major impacte si es manifesten serien, entre altres, una fallida financera sistèmica i una crisis de capacitat d’oferta d’aigua.” Es tracta d’una cita relacionada amb la figura (likelihood significa versemblança/probabilitat):

 DAVOS bo

Cita i figura que mereixen, entre altres, el següents comentaris amb preguntes finals:

“La continua tensió en el sistema econòmic mundial es tal que segueix  absorbint l’atenció dels líders cara al futur previsible. Mentrestant, el sistema ambiental de la Terra és l’altre objecte d’una creixent pressió. Les futures crisis simultànies a ambdós sistemes podria desencadenar la “tempesta perfecta global”, amb conseqüències potencialment insuperables. […]  Un col · lapse sobtat i massiu en un front seria l’assegurança de mort per poder desenvolupar solucions a llarg termini. Donada la probabilitat de futures crisis financeres i de catàstrofes naturals, hi ha maneres de construir resiliència en els nostres sistemes econòmics i ambientals al mateix temps?”

“Els sistemes econòmics i ambientals estan simultàniament sota tensió a tot el món, i estan posant a prova la resiliència dels plans mundial i nacionals. Les dificultats econòmiques a tot el món continuen acaparant  grans demandes d’atenció política i de recursos financers. Mentrestant, l’impacte del canvi climàtic és més evident a mesura que augmenta la temperatura i els esdeveniments climàtics extrems més freqüents a l’horitzó. La crisi econòmica i els desafiaments ambientals requereixen tants canvis estructurals i inversions estratègiques, que cal preguntar-se si els països estan preparats  per fer-hi front, possiblement a la vegada?

No em queda gaire cosa més, avui, que deixar ben clar que totes aquestes cites ho són de les primeres pàgines  del 7è. Informe 2013 “Riscos Globals” encarregat, i teòricament debatut, en el darrer Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Hom el pot trobar a:

http://www.weforum.org/reports/global-risks-2013-eighth-edition

I sense abusar-ne massa: a) recomanar-lo a tots aquells “prohoms” que segueixen acusant de catastrofista a tot ser humà preocupat seriosament per aquests temes!; b) deixar escrita la meva preocupació, sobre tot,  perquè la pregunta acabi sent si els països estan preparats per? Em sembla del tot obvi que com a països poca cosa hi poden d’acord amb les premises del propi informe.

figura risks

Xerca; 4 de febrer de 2013

PS1:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.