Del 2012 al 2013 amb la crisi mundial que no ens deixa

14 gen.

S’ha acabat un any que ha estat pitjor del que s’esperava i en comença un altre que, inicialment, es preveu encara  pitjor.

Millor? Pitjor? Des de quina perspectiva? Per un dia deixem que, primer, sigui el famós i controvertit PIB (indicador macroeconòmic que mesura el creixement econòmic “pur i dur”) qui ens permeti un primer nivell de justificació dels adverbis emprats. Després mirem-nos les xifres i tendències d’atur (que tots entenem millor, malgrat siguin de fet estadísticament menys acurades) per acabar de situar-nos.

Taxes de creixement de l’economia mundial

Efectivament, la taxa de creixement del PIB ha baixat aquest 2012, respecte a la del 2011, a totes les grans àrees econòmiques mundials. I, en principi, durant el 2013 es preveu que l’actual taxa de creixement es mantingui igual, la qual cosa, per un món organitzat per créixer, és una clara previsió de pitjor, sobretot, per l’anunci que suposa de persistència i, per tant, aprofundiment, de la crisi.

Si el famós any 2009 en el que la taxa de variació del PIB mundial era negativa per primera vegada des de feia més de 30 anys, ara, i després d’un any de suposada recuperació, el 2010, tant el 2011 primer, com ara el 2012 encara amb més claredat (encara hi haurà ball de dades fins d’aquí a uns tres mesos) i les previsions actuals pel 2013 ens diuen que l’economia mundial va baixant (o com a màxim mantenint) la seva taxa de creixement.

Aquestes dades les podem veure reflectides en els dos gràfics següents.

El primer directament de la pròpia web del FMI (i que hom pot analitzar al seu gust treballant-hi “on line”); el link és   

 http://www.imf.org/external/datamapper/index.php

i la imatge és

Captura

El segon gràfic és del Departament d’Afers Econòmics i Socials de les NNUU; concretament de l’informe: “World Economic Situation and Prospects 2013”; tant el títol del gràfic com la pròpia imatge ens permeten veure amb més claredat les tendències anticipades (tant a nivell de món, com dels diferents tipus d’economies que hi contribueixen actualment) 

Captura2

Resumint-ho en forma de taula -els dos gràfics- només per al 2012 tenim:

Zona  Món  Economies

 “avançades”  

 (Zona Euro)

 Economies  

 emergents

Taxa (%)   3,3          1,3

     (-0,4)

      5,3

la qual cosa ens permet concloure (per un no expert com un servidor) que, com es sabut, qui esta fent possible  el creixement encara positiu de l’economia mundial són les economies emergents però que, també, i comparat amb les tendències de les que venien aquestes economies, cada cop creixen relativament menys. A banda de reforçar el concepte d’un món molt interdependent, hom s’ha de preguntar cap a on porta tot això i si, de fet, no estem davant, també, de certs límits de creixement econòmic que en un món en el que la recepta mèdica actual és l’exportació, no se sap ben bé qui podrà importar tanta “pretesa” exportació.  

Taxes de creixement de l’atur al món

Encara que la correlació entre aquests dos indicadors o realitats no és tan diàfana com de vegades es diu, és evident que l’indicador relacionat que finalment esta fent patir a molta gent al món és el d’unes economies que no creen llocs de treball: el principal i gairebé únic mecanisme de distribució de la riquesa que contempla el sistema capitalista actual.

En paraules de l’Informe 2012 del Banc Mundial sobre el Desenvolupament Humà Mundial:

” En todo el mundo, hay más de 3000 millones de trabajadores, pero casi la mitad de ellos son agricultores o trabajadores por cuenta propia. La mayor parte de los pobres trabaja largas horas pero aun así no gana lo suficiente para vivir.”

De l’altra meitat ens diuen:

” En todo el mundo 200 millones de personas, entre las cuales hay un número desproporcionado de jóvenes, están desempleados y buscan trabajo activamente. Un número estimado de 620 millones de jóvenes, en su mayoría mujeres, ni trabajan ni buscan trabajo.”

I en paraules de l’OIT, respecte a les seves estadístiques 2012 i, en concret, respecte a la figura que bé a continuació,  podem llegir:

“Los mercados laborales no se han recuperado aún de la crisis mundial que estalló en 2008. La tasa de desempleo global (dels aproximadament 1500 milions que no són agricultors o treballadors per conte pròpia a que feia referència el BM) del 60,3% en el 2011, es el 0,9% más baja que antes de la crisis. Todavía existe un déficit de aproximadamente 50 millones de empleos en comparación a la situación anterior a la crisis. Es poco probable que durante los próximos dos años la economía mundial crezca a un ritmo suficiente para reducir el actual déficit de empleo, y ofrecer trabajo a más de 80 millones de personas que se calcula que entrarán en el mercado laboral durante este período.”

 Captura3

De la mateixa manera que abans em preocupava el fet que la recepta actual d’exportació generalitzada em sembli una fugida massa òbvia cap endavant, en relació al treball al món, em sembla que també cal dir que els sectors en els quals es podrà exportar (“competitivament” -quines paraules tant “lletges” avui, eh!-) són cada vegada menys extensius creació de llocs de treball. Així doncs, en les receptes de continuïtat sobre les que ens movem, els límits sobre la creació futura de llocs de treball també estan ben presents i, molt probablement, són molt més estructurals del que ens pensàvem.

Haurem de continuar cercant i tornant a cercar més i noves llums cara al futur!

Xerca; 14 de gener de 2013

Una resposta per a “Del 2012 al 2013 amb la crisi mundial que no ens deixa”

  1. Jaume 14/01/2013 a 5:33 PM #

    Sempre he trobat interessant analitzar el creixement, però encara més ho seria analitzar el desenvolupament i si aquest ha estat possible en algun lloc del mòn sense necessitat de crèixer.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: