Obama i l’AIE de l’OCDE escalfen les negociacions sobre el canvi climàtic

19 nov.

A una setmana del començament de les negociacions climàtiques anuals, la quantitat d’informacions i opinions de tot tipus al seu voltant, en circulació sobretot a la xarxa, és absolutament increïble i del tot impossible de seguir exhaustivament.  Potser aquest fet, en si mateix, si que és un indicador positiu respecte a la preocupació de la humanitat pel tema. 

Emperò hi ha hagut dues irrupcions que, en aquest cas sobretot per la significança de la seva autoria, m’han cridat l’atenció i em sembla interessant dedicar-los-hi el post d’avui!

D’una roda de premsa d’Obama del passat 14-11-12

No sé si ho escrit mai en aquest blog, però si que sé que ho he afirmat públicament  en bastantes ocasions: no ho puc demostrar però tinc el ferm convenciment de que Obama va intentar de totes “totes” que Copenhaguen no fos el fracàs que va ser. El primer esborrany del que després es va mal anomenar l’acord de Copenhaguen apareixia després de la seva arribada allà, i aquell primer esborrany si que contenia els punts claus que haguessin posat a Copenhaguen a l’alçada històrica que se’n esperava. No se sap -però les hipòtesis no són difícils de posar sobre la taula- qui ho va fer impossible, però la roda de premsa d’Obama -que vaig poder escoltar en directe- abans de marxar de Copenhaguen va ser, de fet, la lamentació d’una impotència.

Ara Obama ha estat escollit per un segon mandat del que, en general, hom n’hauria d’esperar més que del primer. En una de les primeres llargues rodes de premsa després de la seva re elecció, de la transcripció literal del que va dir Obama pel que fa al tema del canvi climàtic (el 14-11-12), en cito el següent: 

OBAMA: You know,  we can’t attribute any particular weather event to climate change.  What we do know is the temperature around the globe is increasing. Faster than was predicted even ten years ago. We do know that the Arctic ice cap is melting, faster than was predicted even five years ago. We do know that there have been extraordinarily — there — there have been an extraordinarily large number of severe weather events here in North America, but also around the globe.

And I am a firm believer that climate change is real. That it is impacted by human behavior, and carbon emissions. And as a consequence, I think we’ve got an obligation to future generations to do something about it.

[…]

So, what I’m going to be doing over the next several weeks — next several months is having a conversation, a wide-ranging conversation with scientists, engineers, and elected officials to find out what can — what more can we do to make short-term progress in reducing carbons, and then, you know, working through an education process that I think is necessary — a discussion, a conversation across the country about, you know, what realistically can we do long term to make sure that this is not something we’re passing on to future generations that’s going to be very expensive and very painful to deal with.

[…]

So, you know, you can expect that you’ll hear more from me in the coming months and years about how we can shape an agenda that garners bipartisan support and helps moves this — moves this agenda forward.

El que no he citat no és “tant bonic” i esta fortament matisat quan subratlla que tot això ha de ser compatible amb la necessitat de créixer econòmicament per crear lloc s de treball. De fet els EUA han optat, darrerament, per començar a extreure i consumir el petroli del seu propi subsòl per abaratir els seus preus en el mercat intern i estimular la seva pròpia economia.

Què difícil i que dur serà caminar cap a un desenvolupament humà sostenible sense créixer econòmicament

L’Agència Internacional de l’Energia de l’OCDE llança un desafiament impactant (la setmana passada)

Entre molts dels informes que veuen la llum aquest dies, un que gaudeix d’una sòlida reputació, i que ningú pot situar dins de l’alarmisme exacerbat de quatre ecologistes extremistes és, el de l’Agència Internacional de l’Energia que, val la pena dir-ho fort i clar, és un organisme depenen de l’OCDE.

Segons aquest informe, la demanda mundial d’energia s’incrementaria en més d’un terç entre ara i fins el 2035. Les emissions de CO2 creixerien, en aquest període de l’escenari, unes 5,8Gt més, el que provocaria un augment acumulat de la temperatura mitjana de la superfície de la terra de 3,6 graus centígrades.

En conseqüència, el resum executiu de l’informe acaba proposant el següent:

No more than one-third of proven reserves of fossil fuels can be consumed prior to2050 if the world is to achieve the 2 °C goal, unless carbon capture and storage (CCS) technology is widely deployed.

En català i interpretant personalment: escèptic com soc davant de la pretesa solució de capturar i emmagatzemar massivament CO2, llavors, aconseguir el que tothom diu estar d’acord -des del mal anomenat acord de Copenhaguen-, que és no augmentar la temperatura mitjana a la superfície de la terra més enllà de 2 graus centígrads acumulats, implica necessàriament no consumir 2/3 de les reserves de combustibles fòssils que queden al subsòl terrestre. Així de radical es mostra l’AIE!

I que n’és de gran el problema!

Si l’AIE ha arribat a proposar això en aquest moments, però Obama (líder conscient del problema) no és capaç d’adonar-se que créixer econòmicament no és compatible amb aturar el canvi climàtic i els seus huracans, llavors jo no sé pas imaginar a on anirem a parar!

Xerca; 19 de novembre 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: