Quant i com està de malament l’economia mundial?

22 oct.

A aquestes alçades de l’any la majoria d’informes econòmiques de les organitzacions internacionals multilaterals  (FMI, UNCTAD, UN DESA, …) ja estan disponibles, i s’acaben de realitzar (tal com comentàvem fa un parell de setmanes) les reunions anuals de les IBW (FMI i BM) a Tokio.

Sent no expert en res, ho soc menys en aquest temes, però allò que diuen: “la ignorància és atrevida” i “de tant anar el canti a la font …”.

He contrastat les dades històriques i previstes de l’economia estàndard mundial (cal dir que sempre hi ha petites diferències entre les fonts disponibles) i he llegit els comunicats finals de les reunions de Tokio del FMI i del Comitè de Desenvolupament (un òrgan mixt del FMI i del BM) i he tret les meves inexpertes conclusions.

Si parlem d’economia estàndard mundial estem “assumint” (que no és el meu cas, però això no toca avui) que el creixement econòmic és la “medicina” màgica que tot ho soluciona i que, a la fi, ha passat de ser la medicina instrumental a ser l’objectiu finalista “de tot i tothom”. Els nivells de treball/d’atur hi solen estar molt lligats. I, finalment, els balanços de polítiques fiscals internes i de pagaments i/o d’inversions externes els factors claus que ens poden fer preveure unes evolucions o altres (avui no arribarem a tocar aquest punt).

Pel que fa al creixement econòmic, el PIB segueix sent, invariablement i malgrat totes les disquisicions sobre el tema, l’indicador macroeconòmic per excel·lència. Doncs bé, recollim-ne aquí algunes dades significatives (de taxes de variació del PIB sempre), tot recordant, a priori, que excepte l’any 2009 -aquell any en que l’impacte dels esclats de les crisis financeres i econòmiques ho va remoure tot-, el PIB mundial no ha parat de créixer en els darrers 50ansy i que, durant el segle XXI, s’havia anat movent, majoritàriament, al voltant del 4% d’increment anual!:

  2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Món 3,5 4,1 4,0 1,5 -2,3 4,1 2,7 2,3

Ja veiem però que, malgrat el repunt del 2010 que va permetre dir, prematura i equivocadament, que el pitjor ja havia passat, la dada del 2011 i la previsió del 2012 (i la del 2013 esta en la mateixa línia) ens donen una clara perspectiva de que la crisi va per llarg (cada vegada se sent a parlar més de que patirem més d’una dècada de crisi)!

Si ens mirem les contribucions específiques a aquesta evolució percentual anual global, d’alguns països o blocs de països, es poden concloure bastantes altres coses de la pel·lícula que anem vivim:

  2010 2011 2012
Món

4,1

2,7 2,3
       
EUA

2,4

1,7

2,0

       
Euro zona

2,0

1,4

-0,4

Alemanya

3,7

3,0

 0,9

Espanya

-0,3

0,4

-1,5

França

1,7

1,7

  0,1

Itàlia

1,8 0,4

-2,3

       
Japó

4,4

-0,8

2,2

       
Xina

10,4

9,2

7,8

Índia

10,1

6,8

4,9

Brasil

7,5

2,7

1,5

Què ens permeten dir doncs aquestes dades? Probablement res que no sabéssim ja, però que es va consolidant com a tendències clares i no precisament “optimistes” de l’estat de l’economia mundial:

1. L’economia mundial està estancada en un creixement baix (sempre mira’t en relació a l’evolució del PIB)

2. Si la crisis financera i econòmica és, actual i clarament, en el “centre ric del sistema”, així ho continua sent principalment! (sobretot a la zona Euro; però amb Japó i EUA que continuen en una situació inestable que haurem d’acabar de valorar amb les dades definitives del 2012 que encara hauran d’esperar alguns mesos)

3. Les  anomenades economies emergents han estat el motor de l’economia mundial en aquests primers anys de crisi; però, segurament, no estaven preparades per fer aquest paper i, per tant, les seves importants desacceleracions (sobretot a la Índia i al Brasil) poden acabar de portar inexorablement a l’economia mundial a aquest estancament econòmic que tanta por fa a tothom, en termes, insisteixo, estàndards.

Aquí cal recordar el que tant s’ha dit: les economies emergents s’han forjat principalment com a part de la deslocalització industrial al món dins del procés de globalització econòmica neoliberal, i han estat les grans exportadores de productes manufacturats de valor afegit baix i mig a la resta del món que, ara, ha baixat en molt aquesta demanda degut a les respectives situacions de crisis.

En relació a aquest darrer punt, cal afegir-hi allò que no es diu tant clarament, i que fins i tot queda encobert per consignes en sentit contrari, de, actualment, fortes tendències proteccionistes als països “rics” del centre del sistema.

Què hi ha dit la reunió de Tokio del FMI de tot plegat?

En un llenguatge sempre ambigu o auto matisat, vegi el lector algunes afirmacions concretes del  comunicat final de la reunió del FMI;

  • Encara es comença dient: “Necessitem actuar decisivament per trencar els bucles de realimentació negativa i restaurar la trajectòria de l’economia global cap a un fort, sostingut i equilibrat creixement!
  • Estem encara en emfatitzar allò de: “la necessitat d’afrontar la crisis i construir forts fonaments per un futur creixement. Les polítiques per al treball i el creixement, la sostenibilitat del deute,   la reparació dels sistemes financers i la reducció dels desequilibris globals son prioritats claus” de l’Agenda política Global del FMI!    “Ens comprometem a enfortir les fonts de creixement domèstic o intern de les economies emergents, i a augmentar la competitivitat exportadora en els països amb dèficit”. “Ens reafirmem en el nostre compromís d’evitar qualsevol forma de proteccionisme en temes comercial i d’inversió”.

Deu n’hi do, oi?, la llum i la força que ens podem inspirar aquestes frases tant amanides ja!

Tal com hem mencionat ja, en el context de les reunions de les IBW també es reuneix sempre el Comitè de Desenvolupament (un òrgan mixt entre el FMI i el BM) que, com a mínim i potser perquè no seria la veu oficial de cap de les dues organitzacions, és més clar i, per tant, encara ens deixarà més preocupats quan diu en el seu comunicat final: 

  • “L’economia mundial es manté vulnerable. Els desafiaments persisteixen en molts països desenvolupats, mentre el creixement baixa en la majoria d’economies emergents…” 
  • “La recent crisi financera significa menys llocs de treball quan se’n necessiten milions…El sector privat genera la majoria de llocs de treball, però el sector públic té un important paper a jugar també…”                               Haurem de tornar a parlar aviat del tema dels llocs de treball al món. De moment vegeu però la figura que tanca avui aquest post.

Francament, no sé el lector, però, davant de tot això, a mi m’entra un grau tant elevat de desconfiança en que algú sàpiga que fer i com actuar efectivament en el context de crisi tant fort que vivim que, francament, el meu estat de preocupació continua ben alt!

Xerca; 22 d’octubre de 2012

Una resposta per a “Quant i com està de malament l’economia mundial?”

  1. Vicente García-Delgado 22/10/2012 a 8:12 PM #

    Cuántas oportunidades perdidas; cuántos pasos en falso; cuántos errores de bulto en un entorno mundial falto de instituciones democráticas de gobernanza global. Vivimos en un planeta secuestrado por una economía financializada, una “extraña dictadura” regida por una obsesión malsana por acumular ingentes riquezas digitales para un 1% incapaz de entender el significado del Bien Común. La ideología neoliberal nos está llevando a la ruina social y ecológica mientras el planeta se inmersa en una anarquía a la deriva, sin dirección y sin futuro. La esperanza es lo último que se pierde, pero el tiempo se nos acaba. Gracias, Josep, por este análisis que muestra a las claras el destino que nos espera de no cambiar radicalmente de dirección.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: