Any Internacional de les Cooperatives; NNUU 2012

5 març

NNUU fa un ús molt abundant d’aquestes declaracions: dies internacionals, anys internacionals. Doncs bé, aquest 2012 és l’Any Internacional de les Cooperatives.

Diria, en aquest cas, que davant d’un finançament absolutament insuficient per tal d’implementar allò que decideix i/o hauria de decidir, amb aquest tipus de declaracions  polítiques, NNUU intenta moure i promoure moviment entorn a temes que considera importants.Dues frases del SG de les NNUU ens donen una mica de llum sobre perquè aquest any internacional de les cooperatives, en aquest 2012.

 “Amb el seu distintiu èmfasi en els valors, les cooperatives han demostrat ser un model empresarial versàtil i viable, que pot prosperar inclús en èpoques difícils. El seu èxit ha contribuït a impedir que moltes famílies i comunitats caiguin en la pobresa”

 “Les cooperatives recorden a la comunitat internacional que és possible perseguir la viabilitat econòmica amb responsabilitat social”

 Podríem dir que s’hi veu el llautó; ara que van mal dades a veure si allò que mai ens hem acabat de prendre en serio, va i resulta que pot ser una solució! Tant li fa: benvingut sigui l’any en qüestió!

 En aquest post més informatiu situem una mica la relació entre les NNUU i el món de les cooperatives: 

  • En una resolució de l’AG de les NNUU de març del 1993, es proposava que el primer dissabte de juliol de 1995 fos un dia internacional de les cooperatives (i que així es mantingués cada any a partir de llavors), tot tenint en compte que es celebraria aquell dia el centenari del naixement de l’Aliança Cooperativa Internacional, ACI-ICA. Entitat que s’auto defineix com a ONG i que ve a ser l’interlocutor més reconegut per NNUU pel que fa al tema.                                  
  • En la mateixa resolució citada de l’AG de les NNUU, es convidava a promoure conjuntament, des del sector i des de les mateixes NNUU, el Comitè per a la Promoció de l’Acció Cooperativa, COPAC. Aquest comitè, i hom pot observar-ne tota la lògica, hi son, fonamentalment, la pròpia ACI i la FAO (per allò de les cooperatives agrícoles i de l’alimentació) i la OIT-ILO (per allò de les cooperatives i el món del treball).

En temps d’especial preocupació, d’una banda pel món de l’economia productiva i de les seves empreses, i d’altra banda per la problemàtica del treball, s’entén perfectament que tot allò hagi derivat ara en aquest Any Internacional de les cooperatives.

Si el lector si vol aproximar amb més detall, les següents en serien els webs més característics:

http://www.un.org/en/events/coopsyear/

http://www.copac.coop/index.html

http://www.ica.coop/al-ica/

I finalment, per aquest post informatiu, alguns titulars d’un informe del 2010 de la citada AIC-ICA que, com a mínim a mi personalment, m’han “interessat”: 

  • A nivell mundial, les 300 cooperatives més grans del món generen  uns ingressos equivalents al que seria el PIB de la novena potència econòmica mundial!
  • D’aquestes cooperatives un 28% són franceses, un 16% nord americanes i un 14% alemanyes; després el pes dels diferents països es van fent bastant més petit!
  • I per sectors, un 29% són agrícoles, un 27% són de crèdit, un 21% són de consumidors i 17% d’assegurances.

                                              ………………………………………………….

Si aquesta vegada he parlat de tot això ha estat per que a Catalunya, amb una molt important i coneguda tradició cooperativa, s’estan celebrant, amb motiu d’aquest any internacional, diversos actes organitzats per diverses realitats cooperatives que, aquesta vegada, no vull pas deixar de referenciar:

www.rocaguinarda.org

http://laciutatinvisible.coop/

no cal ni mencionar que no han perdut ni un mil·límetre  de les seves opcions i voluntats transformadores, tant característiques del cooperativisme català.

Xerca; 5 de març de 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: