Efectivitat de l’Ajut (Busan): propers dies (29N-1D) d’intensa agenda multilateral

14 nov.

Això: unes setmanes especialment intenses de reunions multilaterals al voltant de temes molt sensibles en aquests primers anys del segle XXI.

Ja fa un cert temps que defenso que, malgrat tots els malgrat, l’agenda multilateral és una de les poques agendes polítiques que, de fet, intenta analitzar, preveure i definir plans d’acció de futur per fer front als principals problemes plantejats a nivell global.

El IV Fòrum sobre l’Efectivitat de l’Ajut del 29 de Novembre a l’1 de Desembre

Una reunió que tindrà lloc a Busan (Corea) i que, com indica el “IV”, forma part d’un procés que començà el 2005 amb la Declaració de París, continuà el 2008 amb el Pla d’Acció d’Accra i que ara serà revisat sobretot quant a resultats i noves perspectives.

Sense massa temps avui per estendrem, la Declaració de París sobre l’Efectivitat de l’Ajut és, segons el meu punt de vista, un punt d’inflexió conceptual molt important en els temes de l’Ajut per al desenvolupament, respecte als conceptes corresponents al període neoliberal controlat pel FMI i el BM i caracteritzats per les condicionalitats d’ajust estructural a les que, de fet, estaven condicionades (i valgui la redundància) gairebé totes les ajudes que es donaven.

Donants i receptors, en un marc en el que la OCDE actua d’hoste (aquí les NNUU van perdre una altra ocasió d’or d’estar a l’alçada de les circumstàncies), treballen conjuntament per anar fent possible s els principis de la Declaració de París.

Probablement no sigui doncs un mal moment per recordar textualment aquests principis: 

  • Apropiación. Los países en desarrollo establecen sus propias prioridades de desarrollo, fortalecen sus instituciones y coordinan la cooperación que reciben.
  • Alineamiento. Los donantes alinean su ayuda a las prioridades de los países en desarrollo y hacen el mejor empleo posible de los planes, políticas y sistemas de cada país.
  • Armonización. Los donantes coordinan su actividad para evitar duplicaciones, simplificar los procedimientos y acordar una mejor división del trabajo con los países en desarrollo.
  • Gestión orientada a los resultados. Los países en desarrollo y los donantes enfocan su actividad hacia la producción de resultados que puedan ser medidos.
  • Responsabilidad mutua. Los donantes y los países en desarrollo son solidariamente responsables de los resultados que logran, no sólo entre sí, sino también frente a sus órganos legislativos y a la población.

Dues consideracions que no puc deixar de fer aquesta primera vegada que em refereixo, en aquest blog, als temes de l’efectivitat de l’ajut. 

  1. La feblesa que representa que només es contemplin, en aquest marc, els temes relacionats amb l’Ajuda Oficial al Desenvolupament, AOD – ODA; és una llàstima i una desgràcia que a la llum del Consens de Monterrey de 2002, no s’hi analitzi el conjunt macroeconòmic que condiciona les possibilitats reals de desenvolupament econòmic d’un país i que, a banda de l’AOD, ho són, i de forma molt més important, les remeses, les inversions estrangeres directes, els fluxos nets de la deute usurera o les balances comercials.                                      
  2. Continua l’històric i reiterat incompliment per part dels països donants de complir els compromisos relatius a dedicar el 0,7% dels seus PIBs a l’Ajuda Oficial al Desenvolupament. És realment increïble que encara estiguem així.

D’acord amb l’informe 2011 de la MDG Task Force de les NNUU (un grup de treball que analitzi justament les dinàmiques econòmiques que han de fer possible o no l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, ODM-MDG) tot segueix igual amb tendència, degut a la crisi, a empitjorar!

 

Comentari sobre aquestes dades: en el post anterior podeu situar l’ordre de magnitud de l’AOD-ODA mundial (al voltant dels 100.000 milions de US$) en relació a altres quantitats econòmiques rellevants  el món mundial. És irrisòria!

Xerca; 14 de novembre de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: