Sobre la història recent del governament econòmic i financer mundial -I- : el BIP – BIS

24 oct.

Obriré una possible sèrie de reflexions sobre aquest tema de la mateixa manera i amb les mateixes consideracions amb que vaig obrir la sèrie dels “Pensaments sobre la crisi financera i econòmica mundial”. Podrien ser una mateixa sèrie? Probablement, però al meu parer hi ha dues problemàtiques estructurals diferents (encara que òbviament del tot interrelacionades): a) la crisi  sistèmica financera i econòmica; b) la crisi del governament democràtic mundial. En aquest cas, aquesta sèrie que començo avui reflexionaria, òbviament, sobre el segon aspecte.

El sistema financer mundial ha vingut pivotant, durant el segle XXI, sobre dues organitzacions: el BIS i el FMI. Avui parlarem de la primera, nascuda l’any 1930, i anomenada Banc Internacional de Pagaments, (BIP-BIS), Banc of International Settlements. És una mena de banc central dels principals bancs centrals mundials i es podria dir que és el responsable dels aspectes “més tècnics” de les finances internacionals. El desenvolupament de les TIC l’hi ha donat un poder, que si ja era molt important, ara és difícil de veure si té algun “límit”.

Dins de l’entramat organitzatiu d’aquest banc, amb seu a Basilea (¡!), hi tenim tant el Comitè que vetlla pels anomenats acords de Basilea (Bassel I, Bassel II 2004 i, recentment, Bassel III 2010) de supervisió bancària, com el Fòrum sobre l’estabilitat financera que, curiosament, és, genèticament, l’actual G20; fins a la primera  reunió de Washington a nivell de caps d’estat i de govern, el G20 funcionava ja, i es venia reunint a nivell de ministres de finances i/o directors de bancs centrals, des de la seva constitució l’any 1999.

D’una forma ben opaca, com tot el relacionat amb aquest organisme, el sistema mundial que “organitza” el FOREX (el mercat més especulatiu del món d’intercanvi de divises) té darrera, de fet, el BIS. I és el BIS l’únic organisme que, tri anualment,  en treu les dades estadístiques oficials sobre el moviment en aquest mercat.

I són justament aquestes dades les que, un servidor, no pot entendre que no siguin fruit del escàndol més important de la història del capitalisme. Il·lustren la total primacia que, citada en el “darrer post d’avui”, té el nou sector financer especulatiu mundial sobre el sistema bancari tradicional.

En el “primer post d’avui” i previ  -el de les dades- hi trobareu la justificació d’aquestes paraules.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: