Dades sobre la “boira financera” especulativa

24 oct.

En temps de boires (la d’internet, la climàtica, …) crec que la millor denominació que es pot donar als temes de les crisis financeres actuals és el de “boira financera”!

Els sòls i els mars planetaris, les especies que hi viuen -inclosa la nostra, clar-, les activitats econòmiques reals que (millor o pitjor) intenten distribuir/assignar recursos (sempre escassos) per satisfer necessitats (de vegades sembla que  il·limitades) i, fins i tot, algunes activitats financeres lligades a la part més noble del sistema bancari, són impotents davant d’una “boira financera” que, com a tal boira, ens envolta a tots i, principalment de forma informàtica, compra i ven, sense parar, quantitats de diners fora de qualsevol ordre de magnitud real; compra i ven “papers” sense cap valor d’us, però que a força de canviar i canviar informàticament de mans esdevenen el valor de canvi més important dels nostres dies! Absurd, ben absurd!

Interessat per aquesta realitat, i sempre des d’una perspectiva inexperta, porto uns quatre anys intentant quantificar la “boira financera” i comparar-la, quan a ordre de magnitud, amb alguns grans números del que anomenem economia real mundial. El resultat és el quadre que ve a continuació; és d’elaboració pròpia -amb algunes estimacions, i valgui la redundància, pròpies també- , a partir de dades de les principals organitzacions internacionals.

A continuació del quadre i teniu la font d’on provenen les estimacions més significatives sobre la magnitud de la boira financera. Es tracta del darrer informe tri anual (en aquest cas el del 2010) del Banc Internacional de Pagaments, BIP-BIS, sobre els mercats d’intercanvi de divises i de derivats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: