Dades sobre fam i pobresa mundial -comentaris-

17 oct.

 

 

COMENTARIS; Xerca 16 d’octubre de 2011

Les dades estadístiques internacionals solen tenir un desfasat de, com a mínim, un parell d’anys, sinó tres! Estem a finals de 2011 i encara anem, doncs, amb dades més o menys tancades del 2009 0, fins i tot, del 2008. Dades més recents són, normalment, fruït d’estimacions i de projeccions, sovint, prou bones, però que requereixen un cert temps per tenir-les realment assentades.

Les dues figures-dades que he volgut penjar en aquets lloc tenen, per mi una importància especial.

És difícil, com a mínim jo no ho he aconseguit, trobar-ne més actualització gràfica publicada; però, en canvi, sentim números de rodes de premsa i comentaris citant fonts oficials que, en definitiva, només fan que, desgraciadament, confirmar-les.

Molt probablement doncs, el nombre de persones que viuen en condicions de desnutrició dura (i que, per tant, com a mínim veuran minvades, segur, capacitats importants de vida física o intel·lectual normals) deu ser actualment 1.000milions de sers humans; 1 de cada set persones al món (recordem que aquest 31 d’octubre la població mundial serà de 7.000 milions).

I pel que fa a viure en condicions de pobresa, no tant extrema com la desnutrició anterior, crec que també es pot concloure que prop de la meitat de la població mundial, uns 3.000milions de persones, continuen vivint sota la línia de pobresa d’ingressos paritària, de 2,5$US (PPP 2005). I que, en general, hi ha molta més gent en risc de caure-hi que no pas al contrari. En definitiva, la figura relativa als temes de pobresa ens reafirma sempre la incontestada realitat del distanciament, en números rodons, entre el 20% de la població mundial que “gaudeix” d’un accés al 80% de la riquesa mundial, i un 80% de la població mundial que té accés a, com a molt, al 20% de la riquesa mundial. I que aquestes tendències no empitjoren degut, principalment, a l’evolució de la situació econòmica i social de les anomenades economies emergents. Però que, en conclusió global, per tant, ens segueixen dient que els desequilibris econòmics i socials al món segueixen augmentant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: