Campanyes Globals, Catalunya i “Mou-te contra el canvi climàtic el proper 24 de setembre”

19 set.

Fins no fa pas masses anys, la política internacional era cosa de molts pocs països (normalment els estats forts) i,  dins d’aquests estats, de relativament poques persones.

En un país normal, de terme mig, els temes i la política internacional quedaven lluny, i el paper dels lideratges en aquests països es reduïa, en la majoria de casos, en definir i treballar per un model de país propi.

A Catalunya, la no normalitat de la nostra situació política, quan a nació sense estat, encara ha aguditzat més aquesta darrera realitat. I, de fet, mai ens plantegem “seriosament” els temes internacionals; els tenim en compte, naturalment, i sobretot quan, com ara, ens afecten tant directament a la vida quotidiana. Però per exemple, i no només per motius econòmics com els actuals, no tenim un consens de país sobre com i quines relacions internacionals hem de tenir i en que i quan hem d’intervenir directament en política internacional.

I quan estic parlant d’això, no m’estic referint només a allò que anomenen la classe política; la societat civil, en general, més o menys inconscientment adopta la mateixa actitud, pateix del mateix síndrome.

Un parell d’exemples fan ben palesa aquesta realitat.

La Campanya Robin Hood en favor de les taxes sobre les transaccions financeres especulatives, a casa nostra ha passat pràcticament desapercebuda! Sort que, en aquest cas, a nivell internacional, OXFAM era una de las organitzacions que lideraven la campanya i, per tant, a través d’Intermon-OXFAM si que, amb més o menys claredat  i intensitat, es pot dir que la campanya va tenir una petita presència a casa nostra.

Per aquest proper dissabte, 24 de setembre, a banda de la Mercè barcelonina, a nivell internacional hi ha una mobilització específica que aniria molt bé que fos important; es tracta d’una mobilització que té per objectiu anar més enllà dels combustibles fòssils i trobar solucions a la crisi climàtica global en la qual estem immersos.

http://www.moving-planet.org/ 

Doncs bé, si navegueu una mica per la pàgina web, a Barcelona semblaria que hi ha convocat algun acte sota el nom: MOU-TE, sobre el qual es pot llegir: “alguna cosa farem”!

No és cap crítica, al contrari; però crec que és un reflex de quelcom més profund que ja he situat al principi d’aquest text.

En canvi, al meu parer, en un món en globalització on els temes i les crisis globals són les que més determinen el nostre dia a dia local, crec que ningú ni cap país -i, per tant, tampoc Catalunya- es pot permetre no pensar globalment i quan s’escau, com en els exemples citats aquí, actuar globalment.

En general, m’atreveixo a afirmar que per les particulars circumstàncies del nostre país tenim actualment un altre repte que passa per, malgrat la necessitat de dedicar encara molta energia per assolir el nostre estatus desitjat (però justament també per contribuir a assolir-lo treballant, com els primers, a les escales més determinants dels nostres dies),  definir, pensar amb deteniment i sovint amb quin és el món que volem davant dels desafiaments actuals, i trobar les nostres maneres d’actuar, també globalment, de manera cada vegada més normal!

xerca; 19 de setembre de 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: