Pensar i actuar globalment

23 jul.

Des de fa molt de temps es va donar per bona la sentència: “Pensar globalment, actuar localment”. En canvi jo cada vegada estic més convençut que sense deixar de pensar i actuar localment, les ciutadanes i els ciutadans del món hem d’aprendre a pensar realment globalment i, sobretot, hem de ser capaços de començar a actuar globalment.

Dues de les crisis més importants i emblemàtiques del començament del segle XXI en son, al meu parer, una evidència pràctica: la climàtica i la financera.

Climàticament parlant, ja s’està pensant globalment, però justament “per què només s’accepta” actuar localment, els líders polítics dels estats del món membres de les NNUU són incapaços de prendre les decisions que el propi Panel Intergovernamental del Canvi Climàtic, IPCC, els hi indica amb rigurositat, claretat i rotunditat que cal prendre ja. La “boira” climàtica és global, no entén de fronteres entre estats, però per esvair-la calen prendre unes decisions que, actualment, el necessari consens dels estats parts de la Convenció Marc del Canvi Climàtic i/o del Protocol de Kioto fa impossible que es prenguin.

A nivell financer, una vegada més, els diferents interessos, necessitats i cojuntures econòmiques estatals impedeixen, als actors polítics que els lideren, prendre per consens decisions tant diàfanes com imprescindibles: acabar amb els paradisos fiscals; reformar, regular i fiscalitzar el sistema financer mundial; i, en definitiva, esvair també aquesta altra “boira”, la financera -que eufemisticament es coneix ara com “els mercats”-. Això però, que ho veiem molt clar ara al sud d’Europa, només es pot fer pensant i actuant globalment.

Xerca; juliol 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: